De auteur van de achterkant
De auteur van de achterkant Foto: dhr R. K.

Zoetermeerse beleeft en schrijft Breinoorlog!

Actueel 60 keer gelezen

In februari 2020 komt het boek “Breinoorlog” van de Zoetermeerse Maaike ‘t Lam (pseudoniem) uit.

Maaike schreef dit boek naar aanleiding van haar negen wekende durende opname in een GGZ-kliniek. Tijdens deze reis door de hulpverlening ontstond de drang haar ervaringen met de wereld te delen. De wereld buiten de deuren van de psychiatrie, voor wie de kliniek niet meer is dan een steriel gebouw met een slot op de deur. Voor Maaike en haar medecliënten, is de kliniek echter veel meer dan dat.

De zorgomgeving is een veilige haven, wanneer die veilige haven in jezelf even zoek blijkt te zijn. In het boek krijgt de lezer een heldere en rauwe inkijk in het hoofd van iemand met een psychiatrische kwetsbaarheid. Het laat een slopend gevecht zien tussen de wens voor herstel en het duiveltje in haar hoofd. Door middel van schuingedrukte passages, waarin de innterlijke ‘stem’ wordt getoond aan de lezer, wordt ook voor de buitenwereld duidelijk hoe zwaar een gevecht met jezelf kan zijn als GGZ patiënt.

Met dit boek beoogt Maaike via vaak luchtige en humoristische beschrijvingen van gebeurtenissen in de kliniek en in haar leven, een eerlijk en kwetsbaar beeld te schetsen van het wel en wee achter de voordeuren van de psychiatrie. Duidelijk wordt dat er, ondanks veel verdriet, ook veel gelachen wordt en cliënten steun beleven aan elkaar en de zorg van behandelaars en verpleegkundigen.

Naast de intieme reis door het hoofd van iemand met depressieve klachten en persoonlijkheidsproblematiek, wordt, niet onbelangrijk, ook een belangrijk politiek thema aangestipt: de GGZ in Nederland moet beter. Getuige de persoonlijke verhalen in Breinoorlog, lopen vrijwel alle cliënten in de GGZ aan tegen problemen als extreme wachtlijsten, zelf in crisissituaties, gebrekkige samenwerking tussen instellingen, terughoudende hulpverleners uit angst voor reprimandes van een tuchtcollege, pingpongen met verantwoordelijkheid tussen hulpverleners van crisisgevoelige cliënten en bovenalles: onvoldoende kennis bij (ook Zoetermeerse) verwijzers over GGZ-problematiek.

Wat zou het schelen als huisartsen meermalen per jaar worden geschoold in crisisprocedures, waardoor zij begrijpen hoe de verwijzing van crisisgevallen binnen Haaglanden werkt en dat er spoedprocedures bestaan waardoor hulp sneller kan worden ingezet?

Wat zou het schelen als de wachtlijsten konden worden gehalveerd, bijvoorbeeld door in klinieken gewoon weer therapie te geven (die nu is wegbezuinigd), waardoor opnames kunnen worden verkort?

Bovenalles: wat zou het schelen als niet de kósten van de zorg, maar de zorgvragers zelf, weer centraal komen te staan in de hulpverlening?

Het pijnlijk en ondubbelzinnige antwoord? Dat zou mensenlevens schelen.

Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek Breinoorlog vanaf februari 2020 via www.boekscout.nl of stuur een mailtje naar breinoorlog@hotmail.com

Maaike ‘t Lam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1