Vlnr staan op tegen geweld tegen vrouwen voor de raadszaal: I. ter Laak, Yvonne, Carla Kotter, C. Aptroot, Anke, J. Iedema en Eliska. Op opgeheven oranje handen van Carla en Eliska:  Stop geweld tegen vrouwen.
Vlnr staan op tegen geweld tegen vrouwen voor de raadszaal: I. ter Laak, Yvonne, Carla Kotter, C. Aptroot, Anke, J. Iedema en Eliska. Op opgeheven oranje handen van Carla en Eliska: Stop geweld tegen vrouwen.

Oranje is ook dé kleur in de strijd tegen geweld tegen vrouwen

Actueel 54 keer gelezen

Simone Langeveld

Nicoline, Eliska en Anke van Soroptimisten Internationaal club Zoetermeer e.o. dragen een oranje shawl en gingen met Streekblad in gesprek over de wereldwijde campagne Orange the World. Dit om aandacht te vragen voor dat wat veel te veel plaats vindt: geweld tegen vrouwen. Overal ter wereld.

Zoetermeer - Burgemeester Charlie Aptroot, wethouder Ingeborg ter Laak (heeft huiselijk geweld in de portefeuille) en wethouder Jan Iedema (onderwijs) ontvangen een aantal leden van de club op het stadhuis. De burgemeester: “Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. Dat is erg veel in Nederland en Zoetermeer liggen de cijfers gelukkig anders maar nog altijd hoog.” Geweld tegen vrouwen neemt allerlei vormen aan, van huiselijk geweld tot genitale mutilatie, en van verkrachting tot moord. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Eén op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, één op de vijf is ooit mishandeld door een (ex)partner en meer dan driekwart van de vrouwen en meisjes maakt seksuele intimidatie mee. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Ingeborg ter Laak: “Het is vaak zo ingrijpend in een mensenleven het is een soort ‘levenslang’. Zo belangrijk dat erover praten uit de taboesfeer komt. Wethouder Jan Iedema van onderwijs geeft aan dat het een lastig onderwerp is om in de klas mee om te gaan. Anke Kerpel: “Oranje is in Nederland een kleur die 1. staat voor het Koningshuis, 2. voor ‘winnen’ (sport) en op 3. opstaan voor geweld tegen vrouwen.” Nicoline Huf, Eliska Preussova en Anke Kerpel zijn drie leden van de Zoetermeerse club. Nicoline trad zo’n 30 jaar geleden toe bij deze club vrouwelijke professionals. Ze werkte toen als verpleeghuisarts. Het was aantrekkelijk voor haar om lid te worden: “Je ontmoet een diversiteit aan beroepsgroepen en met elkaar kun je veel meer dan alleen. Het is erg gezellig, maar de rode draad blijft de maatschappelijke bijdrage aan de maatschappij die we met elkaar willen leveren.” Het kost een lid gemiddeld 10 uur per maand. Voor Eliska Preussova (business consultant), geboren in Tsjechië en nu 16 jaar in Nederland: “Het is in Tsjechië zo vanzelfsprekend dat vrouwen fulltime werken. Voor mij is het feit dat ‘vakvrouwen zich inzetten voor vakvrouwen’ en wereldwijd meisjes en vrouwen ondersteunen belangrijk!”

Van 25-11 tot met 10-12 www.orangetheworld.nl bezoek de website! In Zoetermeer is op 28 november in samenwerking met stichting Piëzo in Oosterheem een open avond met een lezing door Hameeda Lakho, vanaf 5 uur. Welkom en maak kennis met Soroptimisten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 20 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 23 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16