Zó! Zoetermeer stelt schriftelijke vragen over de Wegsleepverordening

Actueel 66 keer gelezen

Zoetermeer - “In januari 2018 heeft de gemeenteraad ingestemd met de wegsleepverordening. Deze wegsleepverordening is nodig om te kunnen optreden tegen voertuigen (fietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens) die op ongewenste plaatsen geparkeerd staan, en waarbij eigenlijk niet kan worden volstaan met een bekeuring.

Zó! Zoetermeer hoorde van een situatie waarbij een uitrit langdurig werd geblokkeerd door een auto die op de openbare weg geparkeerd stond. De gedupeerde kon daardoor zijn auto niet gebruiken. Team Handhaving meldde toen aan deze Zoetermeerder dat er verder niets aan gedaan kon worden. Wij wilden deze bewoner de link naar de wegsleepverordening sturen – voor een volgende keer - maar vonden toen dat de verordening niet was gepubliceerd op overheid.nl.

Naar aanleiding van technische vragen hierover kregen wij eerst de indruk dat de verordening wel was gepubliceerd op het Gemeenteblad, maar per abuis niet op overheid.nl terecht was gekomen.

Tot onze verbazing kwamen wij er vervolgens achter dat pas ná onze technische vragen op 20 maart 2019 de verordening is gepubliceerd in het gemeenteblad van Zoetermeer. Met het gevolg dat de verordening pas na 3 april 2019 van kracht is.

Toen we hierover aanvullende technische vragen stelden kregen we het antwoord dat de verordening opnieuw gepubliceerd moest worden om hem op overheid.nl te krijgen. (In dezelfde mail staat dat de verordening pas in april 2019 van kracht wordt, dus wij gaan ervan uit dat er geen sprake is van ‘opnieuw’).

We hebben hierover de volgende vragen:

Hoe is het mogelijk dat een verordening die door de raad is vastgesteld niet volgens de regels wordt gepubliceerd?

Is het college het met ons eens dat dit niet mag voorkomen en dus goed gecontroleerd moet worden?

Wij verwachten van het college dat heel goed wordt nagegaan of er nog meer raadsbesluiten niet zijn uitgevoerd. Dat geldt voor alle raadsbesluiten en in het bijzonder voor verordeningen. Kan het college garanderen dat alle raadsbesluiten van de afgelopen 5 jaar zijn uitgevoerd (voor zover er geen tegenbericht naar de raad is gegaan)?

In het raadsvoorstel staat dat de praktische uitwerking van de verordening één jaar na inwerkingtreding wordt geëvalueerd. Hoe staat het met die evaluatie? Is degene die dat zou doen niet verbaasd dat er nog geen inwerkingtreding is? Is er wel een evaluatie gedaan? Waar kunnen we die vinden?

Wat is er met Team Handhaving gecommuniceerd over de wegsleepregeling? Weten zij nu wel of niet dat er een verordening is en dat zij dus – binnenkort - kunnen optreden?

Wij begrijpen dat de wegsleepverordening tot nu toe één keer is gebruikt. Klopt het dat er in het hele jaar slechts één auto en geen andere voertuigen zijn weggesleept? Indien niet, hoe vaak is er dan wel een voertuig weggesleept? Hoe zit het precies met verkeerd geplaatste fietsen?

Hoe zit dat juridisch als er zaken gebeuren volgens een niet-gepubliceerde verordening? Graag een uitgebreide toelichting. Kunnen mensen bijvoorbeeld de kosten voor het ‘ten onrechte’ wegslepen op de gemeente verhalen?

In de verordening staan bedragen die verband houden met de kosten die gemaakt worden door het bedrijf dat het wegslepen en opslaan uitvoert. Het college kan deze i.v.m. kostendekkendheid verhogen. Is dat gebeurd? Wat zijn de bedragen nu?”, aldus Marijke van der Meer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38