Shrek (Johannes Eichwald) te midden van alle sprookjesfiguren. Regisseur Tom Reinking:
Shrek (Johannes Eichwald) te midden van alle sprookjesfiguren. Regisseur Tom Reinking: "De cast is een hele fijn groep." Foto: Marit Nikerk

Greg & Baud hangt vlag uit met Shrek

Actueel 94 keer gelezen

Kerstvoorstelling in Picasso Lyceum

Marit Nikerk

Wees jezelf, er zijn anderen genoeg is een bekende uitspraak. Maar zo makkelijk is het niet om jezelf te accepteren, zéker als iedereen bang van je wordt omdat je een oger bent. Met Shrek brengt Greg & Baud Productions dit verhaal ten tonele in de kerstvakantie. Enthousiast wordt er gewerkt aan de voorstelling en wij namen een kijkje bij de repetitie.

Zoetermeer - Shrek de Musical, gebaseerd op de animatiefilm Shrek, zet de wereld van sprookjes op zijn kop. Het groene wezen Shrek krijgt plotseling alle sprookjesfiguren, ongewild en permanent, op bezoek in zijn moeras.

Het is een bijzondere repetitie voor de cast: ze mogen voor het eerst het stuk doorlopen in kostuum. Hier en daar ontbreekt een kostuum, maar het ziet er al fabelachtig uit. Twee spelers doen hun groene oortjes op, de Fiona’s zingen hun meerstemmige stuk door en een groepje oefenen de laatste pasjes. “Een eerste doorloop met kleding brengt nieuwe dingen met zich mee,” spreekt co-regisseur Tom Reinking de groep toe. “Het is belangrijker dat je op tijd opkomt, dan dat je het juiste kledingstuk aanhebt. Geef energie en geniet!”
Hoewel een eerste repetitie in kleding hectisch kan zijn, is daar - bijna - niets van te merken. In mum van tijd verandert de cast van boze boerenvolk naar vrolijke sprookjesfiguren, meerstemmig zingend en strak dansend. Ook al zingt het ensemble ‘dit is een afschuwelijk verhaal’: de doorloop laat heel wat anders zien. De show vraagt energie, grote emoties en komische timing en daar geniet de cast zichtbaar van. Het vallen van spelers Sem en Ties doen zij vol overtuiging, dat het voor de toeschouwer er wel pijnlijk uitziet.
Shrek is een sprookje wat de stereotype hokjes doorbreekt met veel humor. Maar Shrek is niet alleen grappig: durf je jezelf met al je onzekerheden te accepteren wie je bent? Johannes Eichwald, die rol van Shrek deelt met Nick Dijkstra, mag die kwetsbaarheid laten zien. Eenmaal ontdaan van zijn groene kap legt hij uit waarom Shrek een droomrol is: “Dat gevoel van je niet goed genoeg voelen, is heel herkenbaar voor mij. Shrek vindt zichzelf niet goed, niet mooi en hij hoort er niet bij. In het stuk komt hij er achter dat hij erbij kan horen en dat als hij de juiste mensen vindt, dat zij hem goed vinden zoals hij is.” Als Shrek ondergaat Johannes ook fysiek een transformatie in grime en kap, waardoor hij goed in zijn rol kan kruipen. Al zorgt al dat groen voor een extra uitdaging: “De kap die ik op heb is niet alleen verschrikkelijk warm, maar ook van rubber. Ik hoor dingen minder goed of anders. Ik moet harder werken dat ik nog steeds zuiver zing.” Johannes vindt Shrek een heerlijke show. “Iedereen heeft wel eens het idee gehad dat hij of zij niet goed of mooi genoeg is. Dat je goed bent zoals je bent is een les die je niet vaak genoeg kunt leren. Wij doen dat met een fantastisch stuk met humor en schitterende muziek. Shrek is het leven!”

Shrek de Musical speelt de hele kerstvakantie in het Picasso Lyceum (Paletsingel 38c). Er zijn twee casts. Reserveer kaarten à €15,- via www.greg-baud.nl

Shrek de Musical speelt de hele kerstvakantie in het Picasso Lyceum in Zoetermeer. De hoofdrollen worden gespeeld door twee casts. Kaarten à €15,- van 27 december tot 6 januari zijn te boeken via www.greg-baud.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07