Pauline (midden) en Ginno (rechts) hebben zin in de workshops.
Pauline (midden) en Ginno (rechts) hebben zin in de workshops. "Spelenderwijs kun je elkaar verder helpen. Voor iedereen blijft naar de middelbare school gaan spannend, of je nou zelfverzekerd bent of niet."

Ga door ‘Durf’ met vertrouwen naar de middelbare school

Actueel 58 keer gelezen

Marit Nikerk

Voor het eerst naar de middelbare school gaan, is behoorlijk spannend. Kan ik de lokalen wel vinden, hoe reageren de stoere oudere kinderen en wat nou als ik geen vrienden maak? Om de toekomstige brugklassers op weg te helpen, organiseert Theaterhart in samenwerking met het CKC een nieuwe workshopreeks ‘Durf’.

Zoetermeer – Theaterhart is al jaren een belangrijke theaterstichting op het vlak van maatschappelijke projecten. Na voorstellingen als ‘Loser’, ‘Liever niet’ en ‘Shame & Share’ over pesten, groepsdruk en social media komt het team met een nieuwe workshopreeks. “Naar de middelbare school gaan, is een grote stap, waar kinderen aan moeten wennen,” vertelt Pauline Schenkel. “Hoe mooi zou het zijn als we daarin kunnen helpen? Ons doel is dat kinderen met meer vertrouwen in zichzelf deze stap gaan nemen.” Met Ginno Rehling geeft zij samen de workshopsreeks ‘Durf’ waarin door middel van theater kinderen kunnen ervaren hoe het is op de middelbare. “Door situaties na te doen willen we kijken hoe kinderen hierop reageren en hoe ze zichzelf hierin willen neerzetten,” vult Ginno aan. “Hoe is het als je met je schouders naar achteren gaat lopen? Voelt dat wel lekker? Met theater kun je dat ervaren: je kunt wel een rol spelen, maar het gevoel is echt.” Daarbij hebben Ginno en Pauline oog voor wat past bij ieder individu. “Kinderen mogen zelf situaties aandragen,” vertelt Pauline. “Dat kunnen angsten zijn die ze hebben of situaties waar ze nu al tegenaan lopen.”
‘Durf’ is voor leerlingen uit groep 7 en 8. “Die kinderen zijn zo fijn om mee te werken, open en eerlijk,” vertelt Ginno. “De stap die zij nu gaan maken, is heel herkenbaar. Ik was toen bang dat ik met mijn tasje aan de kapstok werd gehangen!” Pauline benadrukt dat ze vanuit kinderen en ouders merkt dat er behoefte is aan dit soort workshops. “In theater heb je niet het gevoel dat je continu moet leren. Omdat je in een spel zit, besef je achteraf wat je al hebt bereikt. Je hebt al wat spannende situaties ervaren en dat geeft toch meer vertrouwen.” Beiden vinden het belangrijk dat de workshops vooral leuk zijn. “Ons principe is ‘het is allemaal goed, ook als je niet durft’,” stelt Pauline. “We willen een gezellige sfeer neerzetten,” vult Ginno aan. “Dat je hierheen komt om lekker jezelf te zijn.” Hij lacht: “of juist niet, dat je hier lekker gek mag doen. Alles is goed!”

De theaterreeks bestaat uit zeven workshops in het CKC, vanaf 9 januari telkens op woensdagmiddagen van 15.00-16.00 uur. Kosten hiervoor zijn €67,50. Geef je je op met een vriend(in) of klasgenoot, dan krijgen jullie allebei €5,- korting. Kijk op http://theaterhart.com/durf/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09