Merinde kijkt terug op een mooi jaar als kinderburgemeester

Actueel 59 keer gelezen

Afgelopen jaar kwam haar wens om kinderburgemeester te worden uit. Merinde Aalders is de eerste kinderburgemeester en kijkt terug op een jaar vol leuke activiteiten.

Zoetermeer - “Ik heb een hoop dingen gedaan,” vertelt Merinde enthousiast. “Ik mocht bij de kleuters voorlezen, bij Sinterklaas in de auto zitten tijdens de intocht, meedoen in een film en een gedicht voorlezen bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.” Haar optreden bij Dodenherdenking vond ze het meest bijzonder. Daar waren meer dan 2000 mensen aanwezig. “Ik was een beetje nerveus,” geeft ze toe. “Maar ik vind het leuk om voor een grote groep mensen te staan.”

Haar vader Falco is apetrots op wat zijn dochter bereikt heeft. “Wat ik mooi vind, is dat ze twee jaar terug een gek idee had,” vertelt Falco. “Toen zei ik: ‘dan gaan we dat proberen’.” Nadat ze een kinderburgemeester in het Sinterklaasjournaal zag, vond ze dat Zoetermeer ook een kinderburgemeester verdiende. Dat het haar zou lukken om zelf die functie te vervullen, had ze niet verwacht. Het plan voorstellen aan de wethouders vond ze een beetje spannend. “Maar het is goed gekomen,” vertelt Merinde. “Toen ik hoorde dat ik kinderburgemeester was, was ik superblij.” “Een gek idee kan dus soms lukken,” zegt Falco.

Merinde is ook te gast geweest bij de landelijke kinderburgemeesterdag, waar 28 (oud-)kinderburgemeesters samenkwamen. “We hebben een actieplan gemaakt voor vluchtelingenkinderen,” vertelt Merinde. “We hebben opgeschreven wat belangrijk is voor deze kinderen.” Na de leuke dag presenteerde ze het plan aan burgemeester Aptroot.

De gemeenteraad heeft besloten dat Merinde geen opvolger krijgt. De raad vindt dat er een andere aanpak nodig is om initiatieven die betrekking hebben op kinderen beter aan te laten sluiten bij de wensen van jonge Zoetermeerse inwoners. “Ik had het leuk gevonden als er een opvolger kwam,” vindt Merinde. “ Maar het is ook bijzonder om de eerste en de laatste kinderburgemeester te zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38