Groeten uit het groen Vreemde (kerst) vogels

Actueel 61 keer gelezen

Iedere week in Streekblad een bericht over natuur en natuurbeleving in Zoetermeer. Kenners laten wekelijks hoogtepunten uit het rijke natuurleven in onze stad zien. Vandaag een ‘kerstverhaal’ van Tije Feijen beheerder van Speelboederij Het Buitenbeest aan de Voorweg.

Kalkoenen komen van oorsprong uit de V.S. en Mexico. Nog steeds zijn ze daar in het wild te vinden. Na de ontdekking van Amerika, troffen de Spanjaarden bij de indianen getemde kalkoenen aan. Ze brachten vele van deze vogels mee naar Europa. Kalkoenen zijn alleseters. Op hun menu staan: noten, zaden, kruiden, gras, insecten, ongewervelden en vruchten. Appels, katten-en hondenbrokjes vinden ze een ware lekkernij. De hennen kunnen meer dan 100 eieren per jaar leggen. Deze vogels bereiken een leeftijd van ongeveer 13 jaar. Kalkoenhennen die vrij buiten mogen lopen, verstoppen hun eieren tussen struikgewas, brandnetels of onder takkenhopen. Zodra ze 8 tot 15 eieren hebben gelegd, gaan ze broeden. Soms leggen meerdere hennen in één nest, broeden ze gezamenlijk en brengen ze gezamenlijk de kuikens groot. Kalkoenen zijn goede moeders. De kuikens worden fel verdedigd. Indien nodig, vallen ze zelfs honden aan.
De meeste soorten kalkoenen bereiken een gewicht tussen de 6 en 14 kg. Maar er is ook een soort meer dan 20 kg zwaar kan worden: ‘kerstkalkoen...’ de Breedborstkalkoen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 21 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur gisteren
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16