Paul Groot en René van Kooten in Into the Woods. (Foto: Peggy de Haan)
Paul Groot en René van Kooten in Into the Woods. (Foto: Peggy de Haan)

Wensen leiden tot rampspoed in musical Into the Woods

Kijk uit wat je wenst, want dat kan weleens helemaal verkeerd uitpakken. Aldus de moraal van de musical Into the Woods. Dit muzikale sprookje voor volwassenen beleefde afgelopen maandag haar première in Rotterdam.

Zoetermeer - Into the woods is een musical met muziek en teksten van Stephen Sondheim die al jaren volle zalen trekt op Broadway. Daar een Nederlandse uitvoering van maken, vergt wel wat lef want ga er maar eens aanstaan. De teksten van Sondheim passen naadloos bij de muziek. Toch is Esther Maas van PIT Producties de uitdaging aangegaan en niet zonder succes. De versie van Into the Woods mag zondermeer heel geslaagd worden genoemd. En het is ook nog eens een genot om naar te kijken.

In Into the Woods maken we kennis met een bakkersechtpaar dat een kinderwens heeft. Ze worden door de heks (gespeeld door artistiek leider Esther Maas) het bos in gestuurd met een bijna onmogelijke opdracht. Zo moeten ze onder andere een bloedrood mutsje en een sneeuwwitte koe verzamelen. In het bos komt het bakkersechtpaar (Lone van Roosendaal en Wart Kamps) allerlei sprookjesfiguren zoals Roodkapje, Sjaak de Bonenstaak en Assepoester tegen. Allemaal met hun eigen wensen. Als je de pauze ingaat lijkt iedereen nog lang en gelukkig te leven maar na de onderbreking blijkt dat slechts schijn en is ongeluk en rampspoed het thema.

Hoewel de musical lang duurt, verveelt het geen moment. Dat is niet verwonderlijk want er wordt goed gespeeld. Een paar uitblinkers zijn zeker te noemen zonder overigens iemand te kort te willen doen. Dat is zonder twijfel Brigitte Heitzer die prachtig zingt en acteert. En ook onze eigen Zoetermeerse René van Kooten zet een swingende Rapunzels prins neer en een goed gespeelde hofmaarschalk. Paul Groot laat in maar drie liefst rollen zien hoe veelzijdig zijn acteertalent is. Artistiek leider Esther Maas is werkelijk subliem als heks. Angstaanjagend maar met een prachtige zangstem.

Het podium wordt bijna helemaal in beslag genomen door het 16-koppige orkest. Daar tussendoor spelen de acteurs hun spel en dat met minimale decorstukken. Dat decor mis je geen moment, daarvoor is de spelkracht van de acteurs groot genoeg.

Meer berichten