De kruimelige bovenlaag van de paden in het Balijbos maakt wandelen niet makkelijk.
De kruimelige bovenlaag van de paden in het Balijbos maakt wandelen niet makkelijk. (Foto: )

Problemen met paden in Balijbos

De werkzaamheden aan de paden in het Balijbos hebben niet geleid tot een verbetering. Ondanks de positieve testresultaten is de praktijk minder rooskleurig en gaat de aannemer binnenkort weer naar de paden kijken.

Zoetermeer - Dit laat Staatsbosbeheer weten na vragen van het Streekblad over de toegankelijkheid van het gebied. Diverse gebruikers hebben de noodklok geluid. Mensen in rolstoel, scootmobiel of met rollator lopen vast in de kruimelige paden, honden lopen hun pootjes stuk en zelfs het voorduwen van een kinderwagen is topsport.

De paden in Balijbos zijn al langer een bron van zorgen. In 2018 schreef het Streekblad al over de paden. Het asfalt was gescheurd en er zaten gaten in de paden. Gebruikers van het bos waren dan ook verheugd toen Staatsbosbeheer dit voorjaar met de paden aan de slag ging. Echter, dit pakte anders uit dan gedacht.

De woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat de werkzaamheden die onlangs zijn uitgevoerd bedoeld waren als een kwaliteitsimpuls; een project dat met subsidie van de provincie Zuid-Holland is uitgevoerd. “In totaal is er 10,2 kilometer aan wandelpaden opgeknapt. Hierbij werd de bovenste laag van het wandelpad verpulverd en weer aangedrukt. Het doel was om oneffenheden te verhelpen en te voorkomen dat er in de toekomst nieuwe grote kuilen en scheuren gaan ontstaan”, vertelt de woordvoerder. “Er is van te voren getest. En dat teststuk was goed. Maar bij de werkzaamheden bleek dat elk pad anders is. Dat komt omdat de hardheid van de ondergrond verschilt. Sommige paden gingen qua werkzaamheden goed maar op andere paden ging de machine kapot. Sommige paden zijn na het werk een beetje zachter geworden waardoor ze moeilijker te belopen of met een rolstoel toegankelijk zijn. De paden moeten sowieso vijf weken uitharden.” Staatsbosbeheer gaat nu op korte termijn met de aannemer de situatie te bekijken. “We vinden het heel vervelend dat het bos nu minder toegankelijk is voor mindervaliden, want het was juist de bedoeling om de toegankelijkheid te vergroten. We zijn nog niet tevreden met het huidige resultaat en gaan we met de aannemer aan het werk.”

Wethouder Robin Paalvast weet van de problemen in het bos en heeft hierover contact met Staatsbosbeheer gehad. “De staat van de paden is onvoldoende maar ik heb er vertrouwen in dat dit binnen zes weken wordt opgelost”, zegt hij.

Naast de zorgen over de paden zijn er ook geluiden dat er asbest in de paden zou zitten. De wethouder zijn deze geluiden niet ter ore gekomen. Volgens de woordvoerder van Staatsbosbeheer hoeven mensen zich geen zorgen te maken. “Het asbest zou zich eventueel bevinden (want dat is niet met zekerheid vastgesteld of eerder gedocumenteerd) in de funderingslaag en zo diep zijn de recente werkzaamheden niet gekomen”, stelt Staatsbosbeheer gerust.

Hélène Ouwerkerk

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden