<p>Marjonnen Kube - van Dijk, burgemeester Michel Bezuijen en museumdirecteur Sabine Huls tijdens de online uitreiking.&nbsp;</p>

Marjonnen Kube - van Dijk, burgemeester Michel Bezuijen en museumdirecteur Sabine Huls tijdens de online uitreiking. 

(Foto: Richard Jetten.)

Helden ontvangen hun kunstwerken

Onlangs vond er een bijzondere afsluiting plaats van de tentoonstelling ‘Stoere Helden tijdens corona’ bij Museum De Voorde. Tijdens een digitale uitreiking werden de kunstwerken van de tentoonstelling uitgereikt aan de ‘helden’ in het bijzijn van burgemeester Michel Bezuijen, directeur van Museum De Voorde Sabine Huls en conservator Majonne Kube - van Dijk.

Zoetermeer - Lovende woorden van burgmeester Bezuijen over de tentoonstelling over onze ‘Stoere Helden’. “In het voorjaar van 2020 kregen we te maken met corona. Dat had een grote impact op ons dagelijks leven. In zo’n tijd kent een stad grote en kleinere helden. Mooi om die verhalen te horen en te zien hoe ze door Zoetermeerse kunstenaars in een kunstwerk zijn vertaald.” Inwoners van Zoetermeer konden andere inwoners voor de tentoonstelling nomineren. Twaalf geselecteerde Zoetermeerse helden werden vervolgens geportretteerd door Fotograaf Des Vaderlands Jan Dirk van den Burg en verbonden aan een kunstenaar. Die hoorde het verhaal aan en vertaalde dat in een kunstwerk. Stuk voor stuk bijzonder, soms kleurrijk, soms ingetogen. Omdat geen mens, en geen verhaal hetzelfde is. “Deze kunstwerken zijn een bedankje en een eerbetoon aan jullie tegelijk. Zoetermeer en Zoetermeerders is en zijn er altijd voor elkaar”, aldus burgemeester Bezuijen. Als er een ding naar voren komt tijdens de uitreiking is dat de helden zichzelf totaal niet als held zien. Zoals Jeroen die als politieagent vooral symbool wil staan voor al zijn collega’s. Peter Waltman maakte voor hem een gelaagde collage. “Ik vond de symboliek heel erg gaaf en kreeg er kippenvel van toen ik het zag”, reageert Jeroen heel open. “Ik ben trots dat ik dit thuis op mag hangen.” Masoud Charibi maakte een schilderij voor Anita van der Voort. “Het kwam heel erg bij me binnen”, geeft ze eerlijk toe. “Er is goed ingecheckt over wat ik vertelde, alles uit mijn verhaal komt erin terug. Het hangt inmiddels thuis op een mooie plek aan de muur.” Corinne van Kamp maakte voor Sonja Konings en haar collega’s kleine sierraden in de vorm van een blad of een bloem. In een ring een speciale steen met de betekenis ‘kracht & doorzettingsvermogen’. “Heel bijzonder dat er voor elke collega een sieraad is gemaakt. Die gaan we binnenkort tijdens een leuke bijeenkomst op het werk verdelen.” Museumdirecteur Sabine Huls is enthousiast over de kwaliteit van de kunstwerken. “Er zit zoveel diepgang en symboliek in de werken. Heel mooi gedaan. Ik ben erg trots op deze samenwerking.” Conservator Marjonne Kube - van Dijk sluit de uitreiking af. “Het was een mooi en bijzonder project. Alle helden hebben veel durven delen over hun situatie tijdens de pandemie. Ook een groot compliment aan de Zoetermeerse kunstenaars die prachtig werk geleverd hebben, en de inwoners die de helden nomineerden.” Momenteel werkt Museum De Voorde aan de nieuwe tentoonstelling. Begin juli hoopt het museum de deuren weer te openen.

Robbert Roos

‘Alles uit mijn verhaal komt erin terug’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden