<p>Wethouder Robin Paalvast helpt de kinderen bij het opruimen van zwerfafval aan de Schoutenhoek.</p>

Wethouder Robin Paalvast helpt de kinderen bij het opruimen van zwerfafval aan de Schoutenhoek.

(Foto: Kees van Rongen)

Schoonmaakactie in Palenstein

“Wie denken jullie wie ik ben?” “Mark Rutte,” riepen de kinderen in koor. Wethouder Robin Paalvast kon er wel om lachen. Hij fungeerde vrijdag als een van de vrijwilligers om samen met de kinderen van basisschool De Jacobsvlinder zwerfafval op te ruimen in Palenstein tijdens NLdoet van het Oranje Fonds.

Zoetermeer - Overigens was de schoonmaakactie afgelopen vrijdag een van de vele klussen in Zoetermeer van de vrijwilligersactie NLdoet. De ruim twintig klussen door vrijwilligers varieerden van zwerfvuil ruimen tot tuinen aanleggen, high tea voor eenzame mensen en pannenkoeken bakken voor ouderen. Van De Jacobsvlinder deden 42 kinderen van de groepen 6, 7 en 8 mee aan de zwerfvuilactie rond Schoutenhoek. Onder de vrijwilligers die de kinderen met papierprikkers en vuilniszakken bijstonden, waren eveneens vijf gemeenteraadsleden van D66. Ook op een andere plek in Palenstein, rondom het Rakkersveld, ruimden leerlingen van de basisscholen De Achtsprong en De Meerpaal zwerfafval. De scholieren werden bijgestaan door vrijwilligers van Piëzo en Schoon is Gewoon. Eerder had Schoon is Gewoon educatielessen op de scholen aangeboden. Daarmee wilde men de kinderen bewust maken van het belang van een schone leefomgeving. “Het is onvoorstelbaar wat kinderen van groep 6 al weten op het gebied van milieu,” vertelt directeur van De Jacobsvlinder Anita de Vries. “Overigens zijn de kinderen het hele jaar actief om zwerfvuil te ruimen.” Wethouder Robin Paalvast legde aan het begin van de schoonmaakactie het aan de kinderen nog maar eens uit, dat het zo belangrijk is om zwerfafval op te ruimen. “Als er geen troep op straat ligt, hebben mensen ook zelf veel minder de neiging om afval op straat te gooien. Bovendien is het voor de bewoners toch veel prettiger wonen in een schone omgeving.” De wethouder, de vrijwilligers en de kinderen kregen een prikstok en een vuilniszak. Vervolgens gingen de vrijwilligers met de kinderen op pad in de wijk om papier, blikjes en mondkapjes te verzamelen in de vuilniszakken.

De kinderen waren vrijdag anderhalf uur bezig met het ruimen van zwerfafval in de wijk Palenstein. Na afloop kregen zij een certificaat en wat lekkers voor hun inspanning. Tijdens NLdoet van het Oranje Fonds waren ook zaterdag vrijwilligers in touw om klussen te doen in Zoetermeer. Van het maken van moestuinbakken en vogelhuisjes bij verzorgingshuizen tot de aanleg van tuinen en verzorgen van adoptiegroen.

Certificaat voor inspanning bij schoonmaak

Papier, blikjes en veel mondkapjes

Kees van Rongen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden