De onderste schotten kunnen niet open en daarom moet The Old Pal dicht. Foto: Fred Roland Zoetermeer

The Old Pal sluit haar terras alweer

Ruim een week na de opening van de terrassen heeft The Old Pal in het Stadshart haar deuren alweer moeten sluiten. Eigenaar Edwin Degen is teleurgesteld maar niet boos.

Zoetermeer - “Ik vind het heel triest voor de gasten en medewerkers die zo blij waren dat we na zeven maanden weer open konden. Nu zitten de medewerkers weer thuis. We moeten wachten op verdere versoepelingen”, aldus Degen.

Reden voor de sluiting was dat het terras niet aan de door de overheid gestelde eisen voldoet. De eisen schrijven voor dat een terras aan drie kanten open moet zijn. “Voor ons betekende dat we de lambrisering hadden moeten afbreken of de parasols hadden moeten weghalen”, zegt Degen.

“Dat wilde ik niet en daarom zat er niks anders op dan te sluiten. Het is wel zuur want de ramen boven de lambrisering waren helemaal naar beneden. Alleen de benen van de gasten zaten dus achter een schot en verder was alles open. En corona verspreidt zich niet via de knieën.” Degen neemt de gemeente en handhavers niks kwalijk. “Er is naar een oplossing gezocht maar die was er niet. Cadenzaplein is te ver weg om eten heen te brengen en het Oostwaarts is te smal. Dan kan er geen brandweerwagen meer door”, zegt hij. “De overheid laat veel over aan gemeenten en de veiligheidsregio’s. Als dat een strakke lijn is, dan is dat het.”

Landelijk

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat The Old Pal niet voldeed aan de landelijke coronaregels. Op Facebook is een storm van protest opgestoken. Veel mensen uiten kritiek op de gedwongen sluiting en zeggen dat in andere restaurants in het Stadshart mensen wel half binnen zitten. “De terrassen van alle horeca in het Stadshart zijn tijdens dezelfde handhavingsronde afgelopen weekend nog gecontroleerd. Met ondernemers zijn, waar nodig, gesprekken gevoerd. Het is conform de regels nu eenmaal niet toegestaan een serre te gebruiken als het dak of drie zijdes niet geopend zijn tijdens gebruik”, aldus de woordvoerder.

De woordvoerder benadrukt dat na de versoepeling alle terrassen in het Stadshart zijn bekeken. “Bij overtreding van de coronaregels wordt altijd eerst een gesprek met een ondernemer aangegaan voordat er gewaarschuwd of beboet wordt.”

Burgemeester Bezuijen reageert ook op de sluiting van The Old Pal: “De gemeente draagt de horeca en ondernemers een warm hart toe in deze voor velen ongelooflijk moeilijke tijd. Door continu bereikbaar te zijn voor het gesprek en de vragen over de coronaregels, de mogelijkheden voor steun of de tijdelijke uitbreiding van een terras. Maar aan de andere kant”, benadrukt hij, “zijn we als gemeente ook verantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels. Een in toenemende mate ingewikkelde situatie, die ook voor ons soms heel moeilijk is om uit te leggen.”

Hélène Ouwerkerk

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden