De vrijwilligers Wesley en Lester staan verslagen bij het hok waar de hertenbok zojuist in is overleden.
De vrijwilligers Wesley en Lester staan verslagen bij het hok waar de hertenbok zojuist in is overleden. (Foto: Robbert Roos)

Hert overleden na verkeerd voedsel

Als beheerder Lester van Eijken op donderdag bij het hertenkampje in de wijk Rokkeveen komt ziet hij al snel dat er iets mis is. De hertenbok staat schijnbaar roerloos tegen het hek geleund en laat zich zelfs aaien. Van Eijken beseft direct dat het beest iets mankeert. Een dag later is de bok overleden.

Zoetermeer - Als we vrijdag rond de middag bij het hertenkampje langsgaan is de bok net afgevoerd. Van Eijken is zichtbaar geraakt door het overlijden van het gracieuze dier. "Citrusschillen en rotte champignons zijn hem waarschijnlijk fataal geworden", legt hij uit. "Je wil niet weten wat mensen hier soms over het hek gooien." Op donderdag constateert hij de etensresten na een rondje om het veld. De bok heeft diarree en wordt in het hok gelegd. Ook wordt de gemeente ingelicht. "In eerste instantie leek de bok tegen de avond weer op te knappen en werd hij helderder. De volgende ochtend vroeg bleek echter dat hij alles had laten lopen. Tegen het einde van de ochtend is hij overleden."

Verkeerd voedsel

Eigenlijk hoeven de herten helemaal niet gevoerd te worden door buurtbewoners. Van Eijken zorgt, met behulp van de gemeente, dat de herten in het kampje niets tekort komen. "Natuurlijk begrijp ik dat mensen uit de buurt er men hun kinderen langsgaan om een worteltje, stukje appel of wat aardappelschilletjes langs te brengen", legt hij uit. "Maar mensen gooien de gekste dingen over het hek. Hele pannen couscous, citrusschillen of spaghetti-bolognese met gehakballetjes. Hoe krijg je het verzonnen." Soms ziet hij het gebeuren als hij op het veld aanwezig is. Mensen erop aanspreken levert soms nare reacties op. "Of ze fietsen hard weg, of ze doen het uit overtuiging en gaan er gewoon mee door. Dat ze daarmee de dieren juist in gevaar brengen schijnt ze niet te deren."

Unieke locatie

Sinds hij als vrijwilliger bij het hertenkampje betrokken is werkt Van Eijken samen met de gemeente om alles mooi en netjes te houden. "De gemeente heeft gezorgd voor een nieuwe waterpomp, het dak vernieuwd en de stal van nieuwe verf voorzien. Ook hebben we een paar fruitbomen op het terrein geplant. Samen met de gemeente en andere vrijwilligers proberen we de dieren met veel liefde te verzorgen zodat iedereen ervan kan genieten. Waar vindt je nou zo'n uniek stukje natuur midden in een stad als Zoetermeer. Dat is toch uniek?"

Voerverbod

Alle ouders die het kampje met hun kinderen bezoeken ten spijt ziet Van Eijken zich helaas genoodzaakt voorlopig een voerverbod in te stellen. "Het is zo jammer van dit mooie hertenkampje maar ik zie geen andere mogelijkheid dan het voeren totaal te verbieden. De dood van deze hertenbok was echt niet nodig geweest. Ik begrijp niet waarom mensen niet luisteren of maling hebben aan de borden die er hangen. Het hertenkamp is geen gft-bak. Denk na en dump je afval waar het hoort en niet hier. Zo voorkom je in elk geval dat er nog meer dieren sterven."

Robbert Roos

'Het hertenkamp is geen gft-bak'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden