<p>Arnold Helders van de slijterij en Wim Fris van 't Kaashuys kunnen de kratten De Dorpsstraat bier nauwelijks aanslepen.</p>

Arnold Helders van de slijterij en Wim Fris van 't Kaashuys kunnen de kratten De Dorpsstraat bier nauwelijks aanslepen.

(Foto: Kees van Rongen)

Exclusief biertje door samenwerking

Slijterij Helders en ’t Kaashuys presenteerden 23 april het bier De Dorpsstraat. Inmiddels zijn de kratten niet aan te slepen. De ondernemers Arnold Helders en Wim Fris besloten een half jaar geleden een eigen Zoetermeers biertje op de markt te brengen en gingen in zee met Brouwerij De Pinas.

Zoetermeer - “De Dorpsstraat is een Zoetermeers biertje, dat exclusief voor ons is gebrouwen,” vertelt Arnold. “Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer schonk ons een oude foto van de Dorpsstraat om als etiket te gebruiken,” zegt Wim. “We plaatsten een berichtje op Facebook en binnen de kortste keren hadden we ruim 3600 likes. Binnen een week was onze voorraad De Dorpsstraat op. Gelukkig had Michaël Lureman van brouwerij De Pinas hierop gerekend, want hij had De Dorpsstraat op voorraad staan. Wel hebben we aangedrongen om maar vast meer te brouwen, want het rijpingsproces duurt twee maanden.” De Dorpsstraat heeft een alcoholpercentage van 6% en het dikbuikige flesje heeft een inhoud van 33cl. Het bier is tenminste een jaar houdbaar. De Brouwerij is gevestigd aan de Pinaskade in Zoetermeer. Het is de enige brouwerij die zijn bier in Zoetermeer brouwt in een professionele bierinstallatie, waardoor een hoge en constante kwaliteit wordt gegarandeerd. De brouwerij is ontstaan uit de hobbybrouwerij ‘De Kouwe Klets’. Wim Fris (50) begon 27 jaar geleden met ‘t Kaashuys aan de Dorpsstraat 103. “We proberen ons te onderscheiden met onze speciale soorten kaas, noten en zuidvruchten. Bij een pittige boerenkaas of Stolwijker past dit bier De Dorpsstraat uitstekend. Het klikte direct met Arnold. Hij heeft dezelfde instelling voor wat betreft service aan klanten.” Arnold volgde vele cursussen wijn en whisky en maakte 14 jaar geleden van zijn hobby zijn werk. “Vier jaar geleden kon ik de oudste slijterij van Zoetermeer: Dorpsstraat 130 overnemen. Hier komt mijn kennis van wijnen en whisky goed van pas,” vertelt Helders (62), die zich niet beperkt tot de standaard merken. Dat geldt voor whisky, maar ook voor diverse regionale biertjes, wodka en gin.

Het flesje De Dorpsstraat bier is bij slijterij Helders en ‘t Kaashuys verkrijgbaar voor € 2,99. Helders slijterij en ‘t Kaashuys werken al langer samen. “Als een flesje met kaas moet worden verpakt, dan doen we dat voor elkaar.” Anneke Helders: “Voordat we vier jaar geleden de slijterij in de Dorpsstraat overnamen, kwam ik al bij ‘t Kaashuys voor aparte kaas. De winkel is een begrip in Zoetermeer en ver daar buiten. Behalve de kwaliteit van kaas sprak ook de vriendelijke bediening me aan.”

Kees van Rongen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden