<p>Laura en Marco zijn ontzettend trots op het werk wat ze doen en de dingen die ze maken tijdens hun werk.</p>

Laura en Marco zijn ontzettend trots op het werk wat ze doen en de dingen die ze maken tijdens hun werk.

(Foto: Robbert Roos)

Waardevolle bijdrage leveren aan stad

Zoetermeer kent verschillende dagbestedingslocaties. Geheel onterecht bestaat er vaak een vooroordeel dat de cliënten die hier werken voornamelijk wat kleuren of spelletjes doen. Het tegenovergestelde is echter waar. De cliënten krijgen verschillende activiteiten aangeboden waarmee zij een waardevolle bijdrage leveren aan onze maatschappij.

Zoetermeer - Het is een prachtige dag als we Marco (33) en Laura (33) spreken bij de dagbestedingslocatie van Ipse de Bruggen aan de Aspergeakker. Buiten staan op een grote tafel de producten uitgestald die door de cliënten gemaakt worden. Vogelhuisjes, schalen, vazen, kaarsen en decoratieve dierfiguren; allemaal even mooi en knap gemaakt. “Ik werk hier vier dagen per week”, vertelt Marco. “Het is fijn om lekker bezig te zijn en contact te hebben met je collega’s.”

Divers werk

Stilzitten is er voor hem niet bij. Naast het maken van schalen, het insteken van kaartjes en sealen is hij ook actief in de wijk. “Met een groep ‘The Aspergeakker Cleaners’ gaan we met vuilniszakken en knijpers de buurt in om het zwerfvuil op te ruimen. Dat is soms hard nodig.” Op maandag maakt hij soep die uiteraard ook door hemzelf geproefd wordt. Wij proberen een recept bij hem los te peuteren, maar professioneel als hij is blijft dat geheim. Een voorkeur voor bepaald werk heeft hij niet; alles is leuk om te doen.

Volle werkweek

Laura is een goedlachse dame die zichtbaar plezier heeft in wat ze doet. Vol passie vertelt ze over haar werkzaamheden bij de Pelgrimshoeve en locatie Bisnis. “Ik werk vijf dagen in de week. Normaal ben ik veel bij de Pelgrimshoeve te vinden, waar ik de koffie, thee en fris rond mag brengen. De klanten maken er soms een rommeltje van en zetten dingen die ze pakken niet terug op de juiste plaats. Ik zorg er dan voor dat alles weer netjes staat.” Het contact met haar collega’s is goed al wordt er soms ook weleens geplaagd. “Daar kan ik heel goed tegen hoor”, geeft ze lachend toe. “Ik plaag dan gewoon terug.” Helaas is die locatie gesloten wegens corona dus is Laura lekker aan het werk bij Bisnis. “Twee dagen per week werk ik op de ‘Pimp & Paint’ afdeling waar we meubels opknappen en kaarsen maken. Ook help ik met het glazuren van de keramiek die we maken en maak ik kaartjes aan de verpakkingen waarin we snoep verkopen.” De producten die gemaakt worden zijn onder andere te koop bij De Zoetelaar en de Pelgrimshoeve.

Begeleider Wouter is trots op zijn cliënten. “Ze zetten zich elke dag enthousiast in en doen goed werk. We koken voor eenzame ouderen, werken als vakkenvullers in de plaatselijke supermarkt en binnenkort zetten we een boodschappendienst op. We kunnen nog wel een paar adressen gebruiken van mensen voor wie we boodschappen mogen doen.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via 079 - 343 77 27. Laura en Marco zijn u in elk geval graag van dienst.

Robbert Roos

‘Met vuilniszakken en knijpers de buurt in’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden