<p>Wat een leukerds. De cavia is in Nederland een populair huisdier. Ze worden zowel in een hok binnen als buiten gehouden.</p>

Wat een leukerds. De cavia is in Nederland een populair huisdier. Ze worden zowel in een hok binnen als buiten gehouden.

(Foto: Dunja Schumm)

Groeten uit het groen - Knuffelen of frituren?

Tije Feijen van stadsboerderij het Buitenbeest is gek op cavia's. Dat is niet zo gek ze zijn immers om 'op te vreten'?

Zoetermeer - Cavia's zijn gezellige knaagdieren die goed tam kunnen worden en zelden bijten. Niet voor niets dat de cavia een veel gehouden huisdier is. Met een goede verzorging kunnen cavia's een leeftijd bereiken van ongeveer 6 jaar. Een goede verzorging betekent: ruime huisvesting, altijd in gezelschap van een of meerdere soortgenootjes, schuilhokje(s) en onbeperkt beschikking hebben over hooi en schoon drinkwater. Bovendien is vitamine C voor cavia's erg belangrijk. Net als mensen en (mens)apen kunnen cavia's dit niet zelf aanmaken. Met het bijvoeren van caviabrokjes waar vit. C aan toe is gevoegd en/of groenvoer kan aan de dagelijkse behoefte van 50 tot 100 mg vit. C worden voldaan.
In Westerse landen worden cavia's geknuffeld en vertroeteld, hoe anders gaat het er aan toe in sommige landen waar de cavia oorspronkelijk vandaan komt. Zoals Peru en Equador. Daar worden cavia's gegeten. Er bestaan zelfs commerciële caviahouderijen. Veel restaurants aldaar serveren "Cuy”. Zodra je het besteld krijg je een cavia op je bord. Alleen de vacht en ingewanden zijn verwijderd. Geroosterd of gefrituurd. Eet smakelijk!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden