<p>Wethouder Marc Rosier</p>

Wethouder Marc Rosier

(Foto: Simone Langeveld)

Zorgen ondanks positieve jaarrekening

De jaarrekening van de gemeente is geëindigd met een positief resultaat van 4 miljoen. Toch is dit positieve resultaat volgens wethouder Marc Rosier, financiën, maar schijn. Immers door de coronapandemie is veel werk niet doorgegaan en geeft de jaarrekening een vertekend beeld.

Zoetermeer - "Er is veel werk blijven liggen zoals de aanpak van de Bleiswijkseweg, de aanpak van randicalisering en ondermijning. Maar ook op gebied van citymarketing en wijkgericht werken zijn het afgelopen jaar werkzaamheden niet gedaan. Die taken komen echter wel terug. Samen minder uitgaven voor onder andere Wijk aan Zet en leerlingenvervoer, komen we uit op een bedrag van 10 miljoen. Ik wil dus niet spreken over een financiële meevaller", zegt Rosier.

De zorgen bij de wethouder zijn nog steeds groot. "Dat komt vooral door de nog steeds oplopende kosten voor de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. En naast de oplopende kosten is er nog altijd een structureel tekort aan geld vanuit het Rijk voor de uitvoering van de taken voor de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning", zegt Rosier, die onlangs nog een brandbrief stuurde aan demissionair minister Wopke Hoekstra.

Marc Rosier: "We zitten in de aanloop naar een dubbele financiële ramp: Uitgestelde kosten in 2020 komen er nog aan én er blijft een structureel tekort. De eenmalige extra uitkering van het Rijk voor de oplopende kosten van (jeugd)zorg lost dit tekort in de toekomst niet op.”
Rosier: "De coronacrisis bracht de nodige zorgen en uitdagingen met zich mee. Na de eerste lockdown toonde Zoetermeer, als organisatie en als stad, haar veerkracht." De wethouder ziet ook positieve punten. "Het Werkbedrijf werd opgericht en Gymworld werd opgeleverd en door de coronamaatregelen maakten Zoetermeerders meer gebruik van de openbare ruimte en deze werd ook meer gewaardeerd."
De gemeenteraad bespreekt de jaarrekening in de commissievergadering van 18 mei 2021 en in het resultatendebat op 31 mei 2021.

Hélène Ouwerkerk

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden