<p>De yogabranche hoopt zo snel mogelijk de normale lessen weer te kunnen hervatten.&nbsp;</p>

De yogabranche hoopt zo snel mogelijk de normale lessen weer te kunnen hervatten. 

(Foto: Ron Jenner)

‘Geef de yogabranche weer lucht’

Het zijn spannende tijden voor de yogabranche. Net als vele andere bedrijven kunnen zij nog steeds niet op een normale manier hun deuren openen. Dit terwijl de branche als geen ander bijdraagt aan gezondheid op fysiek en mentaal niveau, voor verbinding en ontspanning zorgt. Om aandacht te vragen voor hun situatie houdt de yogabranche in Zoetermeer een ‘flexibele demonstratie’ op zaterdag 17 april.

Zoetermeer – De flexibele demonstratie wordt van 14.00 uur tot 15.00 uur gehouden op het grasveld tussen het CKC en de Dorpsstraat en is een initiatief van de yogadocenten Petra Brummelkamp, Pritha Maheswari, Shirley Bleijenberg, Manon Zohlandt, Gera Fokkens, Natascha Huigen, Anja Hogervorst en Margo Geelhoed. Er kunnen maximaal 100 personen deelnemen. Vanuit de gemeente is er toestemming om op een positieve manier aandacht te vragen om yoga uit de lockdown te halen.

Positief signaal

“We willen een positief signaal afgeven voor de yogabranche”, vertelt Margo Geelhoed, eigenaresse van yogastudio ‘New Life Yoga’. Net als tientallen andere yogacollega’s in Zoetermeer kent zij de gevolgen van de lockdown. Eerst stond ze voor volle zalen, nu geeft ze voornamelijk een op een lessen en de groepslessen online. “Bijna wekelijks zijn er in Nederland soortgelijke initiatieven als onze flexibele demonstratie. We hopen dat dat door de media opgepakt wordt en dat we snel weer open mogen want veel ondernemers in de yogabranche staan op omvallen.”

Geen sportinstelling

Momenteel worden yogastudio’s zoals die van Margo onder sportinstelling geschaard. Maar die vergelijking is volgens Margo onterecht. “We zijn geen sportinstelling”, vertelt ze resoluut. “We staan hier niet met zijn allen te zweten aan toestellen. Iedereen zit op zijn eigen matje de ontspanningsoefeningen te doen. Van uitbundig zweten is geen sprake, we raken elkaar niet aan, bewegen ons niet door de ruimte en afstand houden is geen enkel probleem. Eerst werden we nog gezien als belangrijk, maar nu komen we in geen persconferentie meer ter sprake.”

Goed voor de mens

En dat is op zich best vreemd als u zich bedenkt dat yoga, juist in deze tijd, goed is voor een mens. “We horen veel signalen over stress, slaapgebrek en angst; klachten waar yoga goed bij kan helpen. We mogen in kleine ‘bubbels’ van maximaal vier personen wel buiten trainen op de veldjes en parken in Zoetermeer, maar daar is het tot op heden nog net even te koud voor. Daarom moeten de studio’s gewoon weer open.” Margo benadrukt dat het bij de flexibele demonstratie vooral om een positief gebaar gaat. “We willen op een kleinschalige manier aandacht vragen voor onze branche en zijn zeker niet uit op rellen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via het evenement ‘Flexibele demonstratie ‘Geef de yogabranche weer lucht’ op Facebook.”

Robbert Roos

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden