<p>Initiatiefnemers Wendy Grul en Hans Achterberg steken trots hun duim op samen met andere bewoners bij hun AED aan het Ebbehout.</p>

Initiatiefnemers Wendy Grul en Hans Achterberg steken trots hun duim op samen met andere bewoners bij hun AED aan het Ebbehout.

(Foto: Kees van Rongen)

Bewoners Ebbehout voorbereid om te helpen bij hartstilstand

Aan het Ebbehout in de wijk Rokkeveen tegenover de Balijbrug hangt sinds een maand een AED (Automatische Externe Defibrillator). Het draagbare apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand hangt aan de voorkant van de woning aan het Ebbehout 11. De bewoners hebben de kosten van de AED met elkaar betaald. Bijna alle bewoners deden mee.

Zoetermeer - Initiatiefnemers Wendy Grul en Hans Achterberg van het Ebbehout hopen dat meer straten hun initiatief volgen. Zij hebben in eerste instantie onderzocht of er in de buurt al een AED aanwezig was. Zij ontdekten, dat in de naaste omgeving geen AED dag en nacht bereikbaar is. Bij een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen zes minuten iemand reanimeert en een AED aansluit. De ambulance is meestal niet zo snel. Een buurtbewoner kan dat wel zijn. Uit eigen ervaring weet Wendy Grul hoe belangrijk dat kan zijn. "Een collega van mij kreeg enige tijd geleden een hartstilstand in een restaurant. Zij had het geluk, dat er twee mensen in de buurt waren, die wisten hoe zo'n apparaat werkt. Daardoor heeft zij het gered. De man van een kennis van me redde het niet, omdat niemand in de buurt een basiscursus reanimeren had gedaan,” vertelt Wendy. "Ik was blij verrast, dat de bewoners in onze straat op de groepsapp heel positief reageerde op mijn oproep voor de aanschaf van een AED. Het is ook heel fijn, dat alle bewoners, die geen EHBO of BHV (Bedrijfshulpverlener) certificaat hebben, de cursus reanimeren gaan volgen. Door de coronaperikelen kan dat helaas niet in groepsverband. Een familielid van een van de bewoners, die opleidingen reanimatie verzorgt, is bereid gevonden om de cursus te geven. Dit wordt dan een training in de huiskamer.” Een basiscursus reanimeren duurt een aantal uur. Daarbij leert men een hartstilstand te herkennen en wat je als eerste moet doen. Hoe je borstcompressie en mond- op-mondbeademing geeft. Je oefent op een reanimatiepop. Een AED bevat twee elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is, analyseert de AED het hartritme. Je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken. De AED geeft geen schokopdracht, als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is.

Door een AED is mijn collega gered

Kees van Rongen

Verlies geen kostbare tijd

Een AED is nodig om het hart te resetten. Iedereen mag een AED gebruiken. Het is wel beter om dit te leren tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt. Als je dan een keer een AED moet gebruiken gaan er geen kostbare minuten verloren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden