<p>Sabine Huls met het nieuwe project Studio Stoer. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam</p>

Sabine Huls met het nieuwe project Studio Stoer. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam

(Foto: )

Museum onderzoekt samenwerking

Museum De Voorde heeft in de eerste acht maanden na de opening 11.772 bezoekers getrokken. Dat zijn er bijna 13.000 minder dan verwacht. Reden voor wethouder Robin Paalvast dat Museum De Voorde met een verbeterplan komt. Een samenwerking met het Nationaal Videogame Museum zou hij toejuichen. Museumdirecteur Sabine Huls ziet veel meer heil in samenwerken met de bibliotheek

Zoetermeer - De bezoekerscijfers van Museum de Voorde zijn onlangs bekend gemaakt. "Omdat er minder bezoekers komen willen we nu dat er wordt gekeken naar de kansen tot samenwerking. Bijvoorbeeld met het Nationaal Videogame Museum", zegt Paalvast. Hij benadrukt dat belang van een museum in Zoetermeer. "We willen de museale functie voor de stad behouden maar wellicht kunnen de twee elkaar versterken." Paalvast zegt een beetje teleurgesteld te zijn. "Ik had gedacht dat Museum De Voorde een trekker voor de binnenstad zou zijn", zegt hij.

Sabine Huls, directeur van Museum De Voorde vindt het te kort door de bocht, dat het nieuwe museum wordt afgerekend op cijfers van acht maanden. "Feitelijk zijn we een start up en een start up heeft meestal vijf jaar nodig om goed te kunnen draaien." Het museum heeft in 2019 veel last gehad van de werkzaamheden in het Stadshart en de bouw van de stadhuistoren en de afsluiting van het Zuidwaarts. "Neemt niet weg dat wij wel met een verbeterplan bezig zijn", aldus Huls. Een samenwerking met het Nationaal Videogame Museum is volgens haar niet het gewenste pad. "Ik vind het een aanwinst voor de stad maar ons publiek is heel anders dan het Videogame Museum. We hebben met elkaar gesproken en vinden beiden dat een structurele samenwerking niet realistisch is. Dat geldt overigens niet voor uitruil van objecten voor tentoonstellingen. Daarin hebben we elkaar wel gevonden", aldus Huls. Wel ziet zij een samenwerking met de bibliotheek zitten.

Verbeterplan

Het verbeterplan van Museum De Voorde gaat binnenkort naar het college en de gemeenteraad. "Ik hoop dat we de rust en tijd krijgen om alles ook financieel op orde te krijgen. We krijgen subsidie van de gemeente maar het grootste deel daarvan gaat op aan vaste lasten. Zo gaat een derde van de subsidie naar de afdeling vastgoed van de gemeente", zegt Huls. "Dit betekent dat we voor onze tentoonstellingen zelf fondsen moeten werven. En dat gaat niet slecht hoor. Zeer goed nieuws is dat diverse fondsen in totaal 177.500,- euro voor project STOER hebben gehonoreerd. Dat is 90% van de dekking van de totaal geraamde kosten.

"Een toekomstbeeld heeft Huls zeker voor ogen. "Ik zie Museum De Voorde als ontmoetingsplek van waaruit ook excursies en rondleidingen in de stad kunnen starten. Zoetermeer heeft architectonische topstukken en die verbinding willen graag maken. Voor mij is Museum De Voorde een prachtige plek waar cultureel erfgoed samenkomt."

Hélène Ouwerkerk

Start up heeft 5 jaar nodig om goed te draaien

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden