<p>Trots poseren Charlie en Heleen Aptroot bij het straatnaambordje. Foto: Gerard van Warmerdam</p>

Trots poseren Charlie en Heleen Aptroot bij het straatnaambordje. Foto: Gerard van Warmerdam

(Foto: Gerard van Warmerdam)

Aptroot krijgt een park in centrum

Het park rond de Dobbe wordt geen Central Park maar Burgemeester Aptrootpark. Gisteren kreeg Charlie Aptroot alsnog zijn afscheid en werd hij tevens door wethouder Marc Rosier verrast met de vernoeming van het park.

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Precies een jaar geleden zwaaide Charlie Aptroot af als burgemeester. Een afscheid dat door corona tamelijk bizar was. Het grote afscheidsfeest in het Stadstheater ging niet door. In plaats daarvan werd Aptroot door een stafmedewerker naar buiten gebracht. Het stadhuis was stil en verlaten. In het najaar werd tegelijk met de installatie van Michel Bezuijen een nieuwe datum voor een afscheid gepland maar ook dit ging vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet door. Maar zoals zo vaak, is driemaal scheepsrecht en afgelopen dinsdag werd Charlie Aptroot alsnog met een afscheid verrast. Uiteraard coronaproof. Zijn kinderen en kleinkinderen, het college, de gemeenteraadsleden en andere genodigden zaten achter de computer en waren voor de oud-burgemeester en zijn vrouw Heleen op een groot scherm te zien. Aptroot was samen met burgemeester Bezuijen, wethouder Rosier, raadslid Klaas-Jan de Jong in de raadzaal. “We hebben het allemaal geheim kunnen houden. Zelfs onze kleinzoons die dit weekend kwamen logeren hielden hun mond goed dicht”, vertelt Heleen Aptroot, echtgenote van de oud-burgemeester. “Alleen vanochtend kreeg hij een appje van iemand die verontschuldigde dat hij er niet bij kon zijn.”

Via het videoscherm werd Aptroot toegesproken door burgemeester Aboutaleb, voorzitter eerste Kamer De Bruijn, burgemeester Van Zanen en commissaris van de Koning Jaap Smit. Deze laatste memoreerde hoe Aptroot onze stad op de kaart zette. “Altijd zei Charlie, Zoetermeer, dé derde stad van Zuid-Holland. Even dreigde Leiden Zoetermeer voorbij te streven maar na een geboortegolfje was Zoetermeer echt de derde.”

Hoewel Aptroot bij zijn afscheid de theatrale omgeving van het Stadstheater moest ontberen, was er toch een stukje cultuur. Marijke van der Meer, nestor van de Raad, droeg een gedicht voor waarbij ze input had gevraagd bij haar collega-raadsleden. “Bij bijna iedereen kwam het woord ‘eigenwijs’ op. Van een beetje eigenwijs tot zelfs stronteigenwijs”, aldus Van der Meer. Bijna dreigde zij te gaan zingen maar daarvoor had ze via Storytellers de Zoetermeerse zangeres Fabiënne Bijl-Dalau geregeld die de tekst van Van der Meer zong. In de tekst werd ondermeer Aptroots tomeloze inzet bezongen om louche nachtclubs en ondermijning aan te pakken.

“Ik heb twee keer een afscheidsspeech voorbereid maar moet het nu spontaan doen”, zegt Aptroot. “Zoetermeer is geweldig en een stad waar wij oud willen worden. Voor Zoetermeer hoop ik dat er vooral gebouwd wordt maar als ik het Streekblad lees dan zie ik dat daar op wordt ingesprongen.” Hij werd meegenomen naar het park rond de Dobbe op steenworp afstand van zijn huis. Geëmotioneerd haalden Charlie en Heleen het doek weg om het straatnaambordje te onthullen. “Een gouden middag. Ik had me geen mooier cadeau kunnen bedenken”, zegt Aptroot. “Ik kan niet wachten om het aan de kleinkinderen te laten zien.”

In de afscheidsspeech kwamen vooral de Charlie Aptroot als crimefighter naar voren. “Ik heb me erg ingezet hiervoor en dat die taak naar voren komt is logisch omdat de burgemeester in zijn eentje verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid en het gezag heeft over de politie. Het ging mij niet primair om het sluiten van nachtclubs”, aldus Aptroot.

Auto’s

Charlie Aptroot krijgt een prachtig groen gebied naar zich vernoemd. Toch staat de oud-burgemeester wel een beetje bekend om zijn voorliefde voor auto’s. Zo had hij als kamerlid de bijnaam ‘Charlie Asfalt’ en wethouder Rosier memoreerde in zijn speech een 1 aprilgrap waarin een mail werd rondgestuurd dat het college geen parkeerplaats meer zou krijgen. “Een gevoelig punt. Je klikte op de mail en binnen een seconde zat je kaarsrecht in je stoel en was je boos. Toen je iets rustiger werd en we hadden voorkomen dat mensen op staande voet werden ontslagen, werd je door de collega’s gewezen op de ingangsdatum van de maatregel…. 1 april! Wat hebben we met z’n allen gelachen”, aldus Rosier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden