<p>De passie voor The Beatles zat er bij Sjaak van Vugt al vroeg in&nbsp;</p>

De passie voor The Beatles zat er bij Sjaak van Vugt al vroeg in 

(Foto: Phylicia den Hoedt-Hoegee)

Nieuwe online lezingen over Beatles

Sjaak van Vugt kan zich zijn eerste kennismaking met de muziek van The Beatles nog goed herinneren. “De eerste keer dat ik Long Tall Sally draaide dacht ik ‘wat is dit magistraal’. De liefhebber brengt zijn passie graag over en daarom geeft hij bij het CKC lezingen over The Fab Four.

Zoetermeer – Sjaak van Vugt is docent bij CKC & partners. Een paar jaar geleden gaf hij al eerder twee lezingen. Op aanvraag van het Seniorenpanel komt er nu een vervolg. Tijdens de online lezingen verrast Van Vugt zijn kijkers met leuke, gekke en minder gekke wetenswaardigheden over de Liverpoolse band.

“De passie voor The Beatles zat er bij mij al vroeg in”, vertelt Van Vugt enthousiast. “Een jongen uit de straat had al aardig wat platen verzameld. Bij hem luisterde ik vaak naar muziek. Ik vond het helemaal top. Het was mijn eerste kennismaking met The Beatles maar ik ben sindsdien verkocht.” Zo kreeg hij onverwachts het felbegeerde singletje van zijn moeder. Dat originele exemplaar maakt nog steeds deel uit van zijn collectie en vindt nu een plaatsje in de jukebox bij hem thuis. Ook ging Van Vugt met zijn vader naar de bioscoopfilm ‘Help’ toen hij pas negen was. Het nummer ‘I am the walrus’ was nog zo’n muzikaal hoogtepunt. “Een nummer wat me tot op de dag van vandaag nog steeds erg kan bekoren. Ik draai het dan ook nog regelmatig.”

Sindsdien kocht Van Vugt alles wat hij maar van The Beatles kon vinden. Ieder plaatje, en elk boek. Zo verzamelde hij een bijzondere Beatlescollectie. Op latere leeftijd woonde hij concerten bij van onder andere Paul McCartney en Ringo Star. “Ik kan in elk geval zeggen dat ik de helft van The Beatles in levenden lijve heb gezien.” Zo beschikt hij inmiddels over een schat aan informatie over de band. Informatie die hij graag deelt met anderen. Zijn lezingen zijn dan ook een must voor elke muziekliefhebber. “De lezingen worden op chronologische volgorde gehouden”, legt Van Vugt uit. “Zo plaatsen we de muziek helemaal in het perspectief van die tijdsgeest. Echt alles komt aan bod. Van de beginperiode van 1957 tot 1962, tot het “Love” album met Cirque Du Soleil in zowel beeld als geluid.

Na afloop is er ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen. ”Ik sta open voor alle vragen”, aldus Vugt. De lezingen zijn na inschrijving en betaling voor iedereen online bij te wonen. Leeftijd speelt geen rol. Dus als u op zoek bent naar nieuwe feitjes en weetjes over deze wereldberoemde band, of juist een keer het hele verhaal wilt horen van een toegewijde fan dan bent u van harte welkom.

Lezing

De eerste lezing is op 14 april om 10.45 uur en duurt tot 12.15 uur. Kaarten kosten € 6,- per stuk. In totaal houdt Sjaak achter online lezingen met unieke beeld- en geluidsfragmenten. Kijk voor meer informatie of aanmelden op: https://ckc-zoetermeer.nl/lessen/lezingen/lezingen-the-beatles/#ckc-inschrijfopties

Robbert Roos

‘Een must voor elke liefhebber’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden