Foto: Unknown

500 kilometer fietsen voor autisme

Vandaag, donderdag 1 april, start de sponsorfietstocht ‘500 km voor autisme’. De fietstocht is onderdeel van de Autismeweek. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) organiseert deze elk jaar rondom Wereld Autisme Dag op 2 april, om aandacht te vragen voor de 200.000 mensen met autisme in ons land. Zoetermeerder Karol Henke is directeur van de NVA. Hij stapt zelf ook op de fiets.

ZOETERMEER - ,,Dat was wel even wennen! Ik begon met korte ritjes naar Den Haag of Leiden. Laatst ben ik van Zoetermeer naar ons kantoor in De Bilt gefietst en weer terug, dat is ruim 125 kilometer. Toen heb ik wel een paar dagen spierpijn gehad”, lacht Henke. Hij neemt van 1 tot en met 4 april deel aan de NVA Sponsorfietstocht van Bergum (Friesland) naar Valkenburg (Limburg). Zo’n 50 deelnemers fietsen zelfstandig elk 500 kilometer in vier dagen.

De groep hoopt daarmee geld op te halen voor het AutismeFonds. ,,Op deze sportieve manier willen wij aandacht vragen voor autisme in de samenleving”, zegt Henke.

Het AutismeFonds steunt projecten die de participatie van mensen met autisme in de samenleving bevorderen. Zo zijn de NVA Autismeweek, de Autipas en de Auti-Doe-Dagen mede mogelijk dankzij bijdragen van het AutismeFonds. Daarnaast steunt het AutismeFonds wetenschappelijk onderzoek. Ook is afgelopen jaar dankzij het AutismeFonds, het digitale NVA Forum gelanceerd. Henke: ,,Mensen met autisme kunnen daarmee via de mobiel, tablet of pc op een laagdrempelige manier contact met elkaar hebben. Zeker tijdens deze coronacrisis is dit van onschatbare waarde. Er zijn zelfs al relaties ontstaan van mensen die elkaar op ons forum gevonden hebben!”

Henke is ook vice-voorzitter is van de stichting Leergeld. Zijn vier kinderen zitten allemaal op hun kamer met een laptop, maar dat is niet voor iedere leerling vanzelfsprekend. Voor leerlingen met autisme valt thuisonderwijs niet altijd mee. ,,School is school en thuis is thuis. Als dat verandert, als de structuur wegvalt, kan dat behoorlijk wat stress geven”, legt Henke uit.

De Informatie & Advieslijn, waar mensen met vragen over autisme terecht kunnen, is elke werkdag van 10.00 tot 14.00 uur bereikbaar via tel. 030 – 22 99 800 (kies optie 3). De hulplijn is per mail bereikbaar via advies@autisme.nl Meer informatie vind je op www.autismeweek.nl , op www.autismefonds.nl en op www.autisme.nl

NVA-directeur Karol Henke doet mee aan de sponsorfietstocht ‘500 km voor autisme’ die van 1 tot en met 4 april wordt verreden.

Informatie

Thuisonderwijs is voor kinderen met autisme niet vanzelfsprekend

Anouk Breeman

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden