Mensen met overgewicht melden bij huisarts voor COVID vaccinatie

Zoetermeer - De huisartsen in Zoetermeer en Benthuizen gaan binnenkort coronavaccinaties geven met het vaccin van AstraZeneca. Helaas is nog niet bekend wanneer precies, het RIVM bepaalt wanneer onze regio aan de beurt is. Inmiddels zijn de huisartsen wel begonnen met de voorbereidingen voor de vaccinaties. Zo kunnen ze snel starten als het vaccin er is. 

Er zijn drie groepen mensen die als eerste door de huisarts gevaccineerd worden:

1. mensen die geboren zijn in 1956 en 1957 (deze mensen zijn bekend bij de praktijk, zij hoeven niets te doen en ontvangen automatisch een brief voor de vaccinatie);2. volwassen mensen (18-62 jaar) die heel zwaar zijn (BMI > 40);3. volwassen mensen met het syndroom van Down die nog thuis wonen (dus niet in een woonvorm, bewoners van woonvormen zijn al gevaccineerd).

Zodra het kan, krijgen deze groepen patiënten een brief van de huisarts, waarin staat wanneer ze de vaccinatie kunnen komen halen. Daarvoor organiseert de huisarts een speciaal COVID-vaccinatiespreekuur.

Oproep voor mensen van 18-62 jaar die heel zwaar zijn (BMI>40)
De huisarts weet niet welke patiënten uit zijn of haar praktijk veel overgewicht hebben. Bent u tussen 18-62 jaar en veel te zwaar en heeft u een BMI (Body Mass Index) van meer dan 40? Meld u zich dan alstublieft bij uw eigen huisarts. De huisarts kan dan voldoende vaccins bestellen. En u krijgt automatisch een uitnodiging voor het vaccinatiespreekuur.

 

Hoe rekent u uw BMI uit?
Uw BMI kunt u zelf berekenen. Op de website van het Voedingscentrum staat hiervoor een handige rekenhulp: voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter. Heeft u geen internet, dan kunt u ook zelf uw BMI uitrekenen. U deelt uw gewicht in kilo’s door het kwadraat van uw lengte in meters.
Als u bijvoorbeeld 65 kilo weegt en u bent 1,70 meter lang, dan berekent u uw BMI als volgt:
 65 kilo / (1,70 x 1,70 meter) = 22,5.

Oproep voor ouders/verzorgers thuiswonende volwassene met Downsyndroom
Bent u ouder of verzorger van een thuiswonende volwassene met het syndroom van Down? Meld u zich dan alstublieft ook bij uw huisarts. Uw kind krijgt dan automatisch een uitnodiging voor het COVID-vaccinatiespreekuur.

Mensen van 60 tot en met 62 jaar en andere groepen 
 Volwassenen van 60-62 jaar met een BMI lager dan 40, komen later aan de beurt. Hoort u bij deze groep, dan hoeft u niets te doen. U krijgt vanzelf een brief van uw huisarts als u aan de beurt bent. De Rijksoverheid bepaalt wanneer andere groepen aan de beurt zijn voor vaccinatie. Uw huisarts kan dat niet voor u veranderen. Meer informatie vindt u op coronavaccinatie.nl. U kunt ook bellen met het landelijke informatienummer: 0800 1351.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden