<p>Karin en Aris Jan Hofker kijken vanaf hun appartement mooi uit op de nieuwe beleeftuin naast de Balijhoeve. Foto: Robbert Roos</p>

Karin en Aris Jan Hofker kijken vanaf hun appartement mooi uit op de nieuwe beleeftuin naast de Balijhoeve. Foto: Robbert Roos

(Foto: Robbert Roos)

Oase van groen, kleuren en geuren

Begin van dit jaar werd bij Stadsboerderij de Balijhoeve, die een flinke renovatie zal ondergaan, een stuk grond bouwrijp gemaakt. Hier wordt een speciale beleeftuin gerealiseerd. Deze tuin is ook geschikt voor mindervaliden en bij uitstek een plek om elkaar te ontmoeten en samen de natuur te beleven. Deze beleeftuin wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Landschapstafel Delfland.

Zoetermeer – In het nieuwe ontwerp moet de Balijhoeve niet alleen fungeren als Stadsboerderij maar ook meer en meer als sociale ontmoetingsplek voor mensen uit de omgeving en de rest van Zoetermeer. Hiervoor wordt het hoofdgebouw verbouwd, de stallen uitgebreid en een speciale beleeftuin aangelegd. In het tweede kwartaal van dit jaar zal begonnen worden met de verbouwing, de aanleg van de beleeftuin is inmiddels gestart.

Beleeftuin

Karin en Aris Jan Hofker wonen aan het Essehout en kijken vanaf hun appartement uit op het stuk waar de beleeftuin gerealiseerd gaat worden. Eind januari begonnen hier de eerste werkzaamheden voor de nieuwe beleeftuin. Omdat beiden lid zijn van de VVE-Essehout kregen zij diverse vragen van andere bewoners. “Iedereen was benieuwd wat er ging komen. Ik ben lid van het gebruikersplatform van Staatsbosbeheer dus ik volg de ontwikkeling van het gebied op de voet”, vertelt Karin enthousiast. “Toch kon ik er eerst niet direct iets over vinden.”

Landschapstafel Delfland

De site van Landschapstafel Delfland bood echter uitkomst. “Deze organisatie heeft een flink bedrag beschikbaar gesteld om hier een beleeftuin te realiseren speciaal geschikt voor kwetsbare groepen zoals gehandicapten, mensen in een rolstoel of met een rollator maar natuurlijk ook voor gezinnen met kinderen. Zo kunnen zij elkaar hier ontmoeten en samen genieten van de natuur. Wij zijn in elk geval erg blij met zo'n bijzondere ontmoetingsplek voor onze deur.”

Biodiversiteit

De inrichting bestaat uit vrolijke bloemen en struiken die op hun beurt weer vlinders aantrekken. Wethouder Jakobien Groeneveld is dan ook erg enthousiast over de beleeftuin. Zij zegt: "Er komt ook een insectenhotel en de tuin wordt het beginpunt van een bijenlintroute door Buytenhout. Dat is allemaal niet alleen erg leuk om te zien, maar ook nog eens leerzaam. Educatie over- en recreatie in de natuur gaan hier dan ook hand in hand. Hoe leuk en bijzonder is dat."

Samenwerking

De bijenlintroute die van grote waarde is voor het bevorderen van de biodiversiteit wordt de komende jaren verder ontwikkeld samen met de andere gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Delft en Staatsbosbeheer. Het bijenlint bevat diverse inheemse planten en bloemensoorten die van grote waarde zijn voor bijen en andere insecten. Bijzondere icoonsoorten zoals de rietorchis vinden hier ook een plek.

Robbert Roos

'Leuk om te zien maar ook nog eens leerzaam'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden