<p>Astrid geeft uitleg aan Klaartje (m) en Wouter op de locatie van het voedselbuurtbos in de Nieuwe Driemanspolder. Foto: Robbert Roos</p>

Astrid geeft uitleg aan Klaartje (m) en Wouter op de locatie van het voedselbuurtbos in de Nieuwe Driemanspolder. Foto: Robbert Roos

(Foto: Robbert Roos)

Een nieuw bos om op te eten

Aan de rand van de Nieuwe Driemanspolder ligt een flinke lap grond braak. Nog wel, want binnenkort wordt hier gestart met de aanplant van een heus bos. En niet zomaar een bos, maar een voedselbuurtbos met de naam GeuzeGroen waar je zelf eetbare (bos)producten kunt plukken en buurtgenoten kunt ontmoeten.

Zoetermeer – Klaartje Jaspers en Astrid van Beek, de twee initiatiefnemers van het voedselbuurtbos kunnen niet wachten om aan de slag te gaan. “We zijn al vier jaar met de plannen bezig”, vertelt Astrid. “Binnenkort gaan de eerste bomen en struiken de grond in.”

Betaalbaar biologisch voedsel voor iedereen, maar ook een plek waar je sociale contacten op kunt doen. Dat zijn twee doelstellingen waar het bos voor staat. “Je kunt hier straks op het gemak rondlopen en ondertussen proeven van het fruit, de kruiden en de noten die hier groeien”, legt Klaartje uit. “Wat je ziet mag je plukken en meenemen naar huis. Als het een handje vol is zelfs voor niets, als het iets meer is dan vragen we een kleine vergoeding. Het moet vooral ook bereikbaar blijven voor mensen met een wat kleinere beurs.”

Gebiedsregisseur van de Nieuwe Driemanspolder Wouter van Kleef is net als de gemeente Zoetermeer enthousiast over het initiatief voedselbuurtbos GeuzeGroen. “Het zorgt voor nog meer levendigheid en bezoekers in dit unieke natuur- en recreatiegebied.”

Er valt straks genoeg eetbaars te kiezen. “We werken met veel verschillende soorten”, licht Astrid toe. “62 appel- en 44 perenrassen, 16 kersen- en 17 pruimensoorten en daarnaast nog perziken, moerbeien, bramen, bessen en bijzondere bomen zoals de uiensoepboom en de wasnotenboom uit Nepal. Het zijn meerjarige gewassen. Zo wordt het een bos waar we zelf in principe niets aan hoeven te doen, behalve oogsten. Ook gebruiken we geen mest of bestrijdingsmiddelen.” Veel kennis over de verschillende soorten eetbare producten zit bij mensen die inmiddels al met pensioen zijn. “Die kennis willen we juist bewaren door deze over te brengen op nieuwe generaties", zegt Klaartje. "Mensen die over zulke informatie beschikken of dit juist willen delen met anderen zijn altijd welkom.”

De meeste soorten die de komende weken geplant worden in het toekomstige bos zijn zelf gestekt en opgekweekt bij wijktuin Zegwaartseweg en buurttuin de Zoete Aarde. Die moeten binnenkort allemaal uitgegraven worden om aangeplant te worden in het toekomstige voedselbuurtbos. Al met al een hele onderneming. Gelukkig hoeven Astrid en Klaartje dat niet alleen te doen maar is er hulp van veel vrijwilligers die graag een handje meehelpen.

Wilt u ook een bijdrage leveren, vrijwilliger worden of meer weten over het toekomstige voedselbuurtbos en de doelstellingen? Neem dan eens een kijkje op de website: www.geuzegroen.nl of social media van GeuzeGroen.

Robbert Roos

'Op het gemak rondlopen en ondertussen proeven'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden