Oud-leerlingen Alfrink helpen huidige leerlingen


Sam Beckers geeft online bijles aan Alfrink leerlingen
Sam Beckers geeft online bijles aan Alfrink leerlingen (Foto: via Sam Beckers)

Oud-leerlingen Alfrink helpen huidige leerlingen

Zoetermeer - Eén klein berichtje op LinkedIn heeft geleid tot veel reacties van oud-leerlingen en een nieuw project op het Alfrink. Marcel de Haas, afdelingsleider tweetalig vwo van het Alfrink, plaatste een bericht op LinkedIn om te vragen of oud-leerlingen zin hadden om Alfrink leerlingen bijles te geven, die wat extra hulp kunnen gebruiken in Corona tijd. Veel oud-leerlingen reageerden, waaronder ook leerlingen die al jaren geleden het Alfrink hebben verlaten. Er was zelfs een reactie van een oud-leerling die nu in Kopenhagen woont en graag vanuit Denemarken bijles wilde geven. Dit laat goed de goede band zien van de oud-leerlingen met hun voormalige middelbare school.

Samen met gymdocent Mark Glissenaar heeft De Haas nu het project Alfrink voor Alfrink opgestart waarbij oud-leerlingen Alfrink leerlingen bijles geven. Mark Glissenaar koppelt de oud-leerlingen aan een Alfrink leerling die extra hulp nodig heeft. De oud-leerling ontvangt hiervoor een kleine vergoeding, die de school financiert uit de steungelden uit Den Haag. Er zijn nu al meer dan twintig leerlingen die zo bijles krijgen en de komende weken wordt het project verder uitgebreid.

Eén van de oud-leerlingen die bijlessen verzorgt is Sam Beckers.

Ik ben vorig jaar geslaagd voor het tweetalig VWO op het Alfrink College en ik studeer nu Sterrenkunde aan Universiteit Leiden. Toen ik benaderd werd om deel te nemen aan het Alfrink voor Alfrink project kon ik natuurlijk geen nee zeggen! Naast dat bijles geven ontzettend leuk is, is het voor mij ook de manier om toch een beetje op school te blijven. Ik heb zes jaar met veel plezier rondgelopen op het Alfrink en het was vorig jaar toch wel moeilijk om afscheid te nemen. Zeker in deze tijd met voornamelijk online onderwijs op de universiteit mis ik wel de gezellige sfeer van het Alfrink. Ik geef nu online bijles aan mijn leerlingen, maar ik krijg toch wel wat van die sfeer mee als ik hun verhalen hoor. Tijdens de bijles bespreken we vaak theorie of maken we moeilijke opgaven. Ik snap heel goed dat de leerlingen moeite hebben met bepaalde onderwerpen, omdat ik dat zelf ook had toen ik in hun situatie zat. Vanwege de huidige coronacrisis hebben ze het nu nog iets moeilijker, omdat het voor alle middelbare scholieren lastig is om zich aan te passen aan online onderwijs. Door mijn vaardigheden en kennis over te brengen, waaronder veel handige trucjes en tips om valkuilen te vermijden, krijgen de leerlingen toch meer vertrouwen en grip op de stof. Het leukste is om te horen dat een leerling vanwege iets dat we besproken hebben tijdens de bijles een goed cijfer heeft gehaald voor de toets!

Sam Beckers

Verbinding in de school is een kernpunt uit ons schoolplan aldus initiatiefnemer Marcel de Haas. Wij zijn daarom trots dat onze oud-leerlingen op deze manier verbonden blijven met het Alfrink College, de havo/vwo-school van Zoetermeer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden