Wil jij graag een bonusopa of -oma?


Foto: Marit Nikerk

Wil jij graag een bonusopa of -oma?

Als kind kun je enorm genieten van je opa en oma. Hoe leuk is het om samen spelletjes te spelen, spannende verhalen te horen van opa en te knuffelen met oma? Helaas is het hebben van grootouders niet vanzelfsprekend, net zoals de wens om een (klein)kind te hebben lang niet altijd uitkomt. Daarom start Gerda Griffioen van Stichting Present een project, waarin ze ouderen als bonusopa of - oma koppelt aan gezinnen met kinderen. Wie mee wil doen, kan zich nu opgeven.

Zoetermeer – Het idee voor het project is ontstaan naar aanleiding van Magisch Zoetermeer, waarbij een moeder aangaf het zo jammer te vinden dat haar jongste kind nooit een opa en oma heeft gehad. “Haar vraag was of wij niet iemand kenden waarmee zij een opa-en-oma-relatie mee kon beginnen,” vertelt Gerda. Het gezin werd voorgesteld aan een oudere mevrouw met een klein netwerk. “Het is een heel leuk contact geworden. In coronatijd hebben ze veel naar die mevrouw omgezien”.

Dit succesverhaal krijgt nu een vervolg in een project, waarin Gerda hoopt tien ouderen te kunnen matchen met enthousiaste gezinnen. Dit kunnen bijvoorbeeld gezinnen zijn zonder opa’s en oma’s of waarvan de grootouders ver weg wonen. “Denk aan een gezin met statushouders waarvan de grootouders nog in Syrië wonen. Dan is het fijn als kinderen hier bij een bonusopa of –oma langs kunnen gaan.”

Stichting Present zoekt daarom gezinnen én ouderen. “De eerste ouderen die zich nu hebben aangemeld hebben geen kleinkinderen, maar zijn wel verzot op kinderen,” vertelt Gerda. Wie zich aanmeldt, mag daarna in een gesprek vertellen wat zijn of haar wensen zijn. Bijvoorbeeld hoe het gezin er idealiter uitziet (gezin met baby's of juist met pubers) en wat men leuk zou vinden om met elkaar te doen. Ook wordt er gekeken naar de wijk waarin men woont. Zo wordt er gezocht naar een goede match.

Stichting Present monitort het project en begeleidt de deelnemers. "Uiteindelijk is het de bedoeling dat het een natuurlijk contact wordt. Als het goed verloopt, trekken we ons langzaam terug." En als het contact onverhoopt niet klikt of moeizaam gaat, dan wordt er gezocht naar naar een oplossing.

In coronatijd is verbinding zoeken een extra uitdaging. “Juist nu is naar elkaar omzien en zinvol bezig zijn zo belangrijk,” benadrukt Gerda. “Met het hele gezin bij opa en oma op bezoek kan nu helaas niet. Dat is jammer, maar ik kijk liever naar wat wel kan. Als een oudere het aandurft, mag deze nog steeds op bezoek bij het gezin. Ook kunnen ze buiten afspreken, elkaar bellen of iets voor elkaar bakken. Ik geloof dat iedereen leuk is en iets voor een ander kan betekenen. Meld je gewoon aan en dan kijken wij of we tot een match kunnen komen.”

Ouderen (alleen en als stel) en gezinnen met kinderen kunnen zich aanmelden bij Gerda via gerda@presentzoetermeer.nl of 06-24975092. Ook zoekt Gerda nog een vrijwilliger die haar wilt ondersteunen (coördinator voor ongeveer 4 uur per week).

Marit Nikerk

Juist nu is naar elkaar omzien zo belangrijk

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden