<p>Horecaondernemer Edwin Degen wil jongeren laten weten dat er vooral ook nu aan ze gedacht wordt. Foto: Robbert Roos&nbsp;</p>

Horecaondernemer Edwin Degen wil jongeren laten weten dat er vooral ook nu aan ze gedacht wordt. Foto: Robbert Roos 

(Foto: Robbert Roos)

Oproep cafés: ‘Wij denken aan jou’

Normaal gesproken is horecaondernemer Edwin Degen, onder meer eigenaar van Restaurant/Café The Old Pal en Danscafé Spetters in het Stadshart in Zoetermeer, altijd al flink actief op social media. Zo heeft hij in de loop der jaren een flinke groep volgers opgebouwd. Onlangs plaatste hij een opvallend bericht. Niet over een nieuwe menukaart, of een hip feestconcept; maar een oproep om jongeren die dat nodig hebben de helpende hand te bieden: “Wij denken aan jou”.

Door Robbert Roos

Zoetermeer – Een beetje ervaren horecaondernemer zou zo als psycholoog aan de slag kunnen. Dat geldt zeker voor mensen met cafés zoals Edwin Degen. “Je staat letterlijk midden tussen je Gasten. Je feest met ze mee en biedt een luisterend oor wanneer mensen daar behoefte aan hebben.” In de loop der jaren heeft Degen al vele bijzondere gesprekken mogen voeren. “Of het nu komt door een drankje waardoor mensen wat gemakkelijker praten, of het feit dat ze je als ‘onbekende’ gewoon vertrouwen laat ik in het midden. Feit is dat je als café of restaurant een bijzondere sociale rol vervult waar veel bijzondere gesprekken plaatsvinden. Gewoon aan de bar, met vrienden of juist vreemden, of in het restaurant met je lief, een vriend of kennis.” Ook bij het moderne contact, bijvoorbeeld via Tinder speelt de horeca een belangrijke rol bij een eerste face-to-face contact.”

Geen psycholoog

Degen mag dan geen psycholoog zijn; toch kan hij de gemoedstoestand van zijn Gasten al vrij snel inschatten. “Je ziet of iemand staat te stuiteren van blijdschap of eenzaam in een hoekje weer een glaasje leegt. Dan is een praatje snel gemaakt. En als het gesprek eenmaal loopt komt er van alles boven. Soms geven mensen zelf toe dat ze binnen een half uur ervaringen en gebeurtenissen vertellen die zelfs hun vrienden niet weten.”

Oproep

Nu de cafés en restaurants, net zoals veel andere openbare gelegenheden, gesloten zijn vallen veel jongeren in een sociaal isolement. “Heel veel warmte, Jouw Spetters. Als je hulp, begeleiding of informatie nodig hebt, neem ajb contact op met info@spetters.nl of via de website www.jiphaaglanden.nl”, delen zijn bedrijven op social media. Een op zijn zachtst gezegd opmerkelijk bericht? “Ik vind juist van niet”, legt hij uit: “De tweede sluiting duurt nu al maanden. Jongeren die hier normaal gesproken elk weekend kwamen raken sociaal geïsoleerd. Daar willen wij iets aan doen. Vandaar dat ik de oproep heb geplaatst: “Wij denken aan jou”, al verwacht ik niet dat het direct storm zal lopen, onze gastvrijheid blijft het belangrijkste.”

Avondklok

De recente rellen in grote steden, naar aanleiding van de avondklok, keurt Degen per definitie af. Toch heeft ook hij zijn terrassen leeggehaald en uit voorzorg van houten platen voorzien ter bescherming van het glas. “Natuurlijk was ik bang voor mijn eigen zaken. Gelukkig zijn er hier geen vernielingen geweest.” Al wil hij de gebeurtenissen op geen enkele manier goedpraten; verbazen doet het hem niet. “Je kon er op wachten dat er iets ging gebeuren of dat mensen en jongeren de straat op zouden gaan. Mensen zitten door online lessen of thuiswerken al veel binnen. Toen de winkels gesloten werden werd dat alleen nog maar erger. Het instellen van de avondklok was denk ik de spreekwoordelijke druppel. Jongeren die de hele tijd binnen zitten konden ’s avonds nog wat chillen met vrienden. Dat is nu beperkt. Dat raakt mensen, waardoor spanningen op kunnen lopen.” Toch is ook Degen geschrokken van de heftigheid van de incidenten. “Je moet er niet aan denken dat dat met je eigen zaken gebeurt en met de mensen die daarboven wonen.”

Eenzaamheid

Toch komt die geweldsexplosie ergens vandaan. “Ik heb de wijsheid echt niet in pacht en ik kan ook niet elk probleem oplossen”, geeft Degen toe. “Maar ik beschik wel over een groot netwerk om mij heen, en kan jongeren die in de knoop zitten een helpende hand bieden. Jongeren beginnen niet ineens uit zichzelf met stenen te gooien, dan is er iets aan de hand wat veel dieper zit.” Volgens hem is de eenzaamheid onder jongeren een veel groter probleem dan mensen denken. “De jeugd leeft door online contact en onder invloed van social media in een soort ‘perfect life’. Je laat alleen maar zien wat er goed gaat en mooi is.” Ook rust er volgens hem ook nog steeds een taboe op eenzaamheid. Niet alleen bij ouderen, ook bij jongeren.

In gesprek

“Daarom wil ik de jongeren uitdagen om het gesprek met me aan te gaan. Zie het als een open uitnodiging in een laagdrempelige omgeving die bij de jeugd bekend is. Wellicht helpt het door gewoon af te spreken en als ik naar hun verhaal kan luisteren, onder het genot van een kop koffie of een frisje, kan ik altijd doorverwijzen. Waar het me vooral om gaat is dat problemen niet escaleren. Zowel niet bij de jongeren zelf, maar ook niet in de stad. Als ik daar aan kan bijdragen door met jongeren het gesprek aan te gaan dan doe ik dat graag.” Het aanbod van Degen is niet aan leeftijd gebonden. Ouders en grootouders zijn ook welkom. “Als zij het idee hebben dat jongeren thuis niet willen of kunnen praten, maar wel met iemand van hun favoriete café, dan kunnen we iets betekenen en hopelijk iemand helpen.”

Toekomst

Edwin Degen: “Ten tijde van onze post op ‘onze media’ werd er nooit over het leed van jongeren gesproken, ze kregen een corrigerende en belerende vinger. ‘Het lag allemaal aan de jongeren’. Eindelijk erkent het kabinet nu de sociale en mentale problematiek in onze samenleving”. Daarnaast is het volgens Degen spijtig dat volgens de nieuwe routekaart géén café of nachtgelegenheid dit jaar open kan na middernacht. “Want voor opheffen van de 1,5m samenleving is politiek besluit nodig met minder dan 3 IC Corona-opnames per dag. Dat is utopisch.” Onder deze voorwaarden maakt Degen duidelijk dat naast mogelijk restaurantbezoek alle uitgaansgelegenheden na maart 2020 ook in 2021 gesloten blijven. “Je mag nog steeds met 1 iemand afspreken. Neem die mogelijkheid en deel je emoties en gevoelens zonder een telefoon.” Nog wel een advies; “Heb geduld en vertrouwen, en als je er doorheen zit; zoek hulp. Bij ons, of bij een ander. Wees vrij om te zeggen of te appen: ‘kan ik met je afspreken?’” (Niet in levensgevaar maar wel acuut hulp nodig? Bel 113 of bel gratis 0800-0113 24/7 geopend.)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden