Certificaat voor kraamverzorgster


Hélène van der Meer toont trots haar certificaat. Foto: Gerard van Warmerdam
Hélène van der Meer toont trots haar certificaat. Foto: Gerard van Warmerdam (Foto: foto.vwarmerdam.nl )

Certificaat voor kraamverzorgster

Hélène van der Meer heeft een primeur. Als eerste heeft ze als zzp-er in de kraamzorg in de regio het HKZ-kwaliteitskeurmerk gehaald. Hélène loopt hiermee voor de troepen uit want op dit moment is het keurmerk alleen verplicht voor kraamzorgbureau's.

Zoetermeer - "Ik vind het toch belangrijk om het nu al te halen", zegt Van der Meer. "En uiteindelijk moeten ook alle zzp-er eraan voldoen omdat het in de toekomst een eis van verzekeraars wordt. Dan kan je het maar alvast hebben gehaald." Hélène van der Meer ging aan de slag met het kwaliteitshandboek om de registratie te verkrijgen. Ze kreeg hierbij hulp van Linda Bregman, directeur van Kraamzorgbureau PKZ. "Wij schakelen Hélène graag in als zzp-er", vertelt ze. "Wij moeten de registratie al hebben maar verzekeraars zoals Menzis verwachten ook dat wij alleen maar derden inhuren die aan de kwaliteitseisen voldoen. Ik wilde Hélène dus graag helpen want ik weet dat het een hele klus is met al die documenten, registraties en evaluatieformulieren."

Hoewel het een omvangrijk traject was, is Hélène van der Meer blij dat ze het heeft gedaan. "Ik ben de eerste in deze regio en de vijfde van Nederland. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat ik kwaliteit lever en de protocollen naleef. Ik werk al jaren als eigen baas dus dit vind ik erg belangrijk", zegt ze.

Hélène van der Meer werkt al dertig jaar in de kraamzorg. "Het mooiste beroep wat er is", zegt ze. "Zeker als je in een gezin komt waarbij de ouders met de handen in het haar zitten vanwege de geboorte van een kleintje. Als het je dan lukt om met rust, reinheid en regelmaat weer rust in de tent te brengen, dan is dat gewoon ontzettend mooi. Dan is het zo'n dankbare job. Ik vind het ook heel bijzonder dat je bij kan dragen aan de eerste duizend dagen van een kinderleven. Die dagen zijn zo belangrijk voor de verdere ontwikkeling van een kind. Als de start goed is, dan is dat van invloed op het verdere leven."

In de tijd dat Hélène in de kraamzorg werkt, heeft ze veel veranderingen doorgemaakt. "Neem bijvoorbeeld de ligging in bed van de baby's. Dat verandert door de jaren heen door andere inzichten. Dan moet je soms de discussie aangaan met oma's die zeggen dat het in hun tijd anders ging. Ook preventie is erg belangrijk. Neem bijvoorbeeld het Shaken Baby Syndroom. Het is onze taak als kraamverzorgenden om aan de ouders goed uit te leggen wat dat doet met de hersenen van de kinderen. Dat is soms lastig om ter sprake te brengen. Maar het allerbelangrijkste voor mij is om van de kraamtijd een feestje te maken waar de ouders met een goed gevoel op terugkijken."

Nu Van der Meer het felbegeerde certificaat heeft gehaald is de kous voor haar niet af. "Het is drie jaar geldig en je moet het steeds up to date houden en je organisatie wordt ieder jaar getest. Ook registratie en evaluatie blijf je doen bij ieder gezin. En dat is maar goed ook want dat is natuurlijk heel belangrijk."

Hélène Ouwerkerk

Mooi als je van de kraamtijd een feestje maakt

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden