5000 mensen willen referendum over afval


<p>4 afvalbakken</p>

4 afvalbakken

(Foto: Gratis foto site Pixaby)

5000 mensen willen referendum over afval

Het college heeft het verzoek van inwoners toegewezen om een referendum over het nieuwe afvalbeleid toegewezen. Het verzoek is tijdig ingediend en de vereiste drempel van 325 rechtsgeldige ondersteuningsverklaringen zijn ingediend.

Zoetermeer - De aanvraag zit nu n de face van een definitief verzoek. Op grond van de Referendumverordening hebben kiesgerechtigden voor de gemeenteraadsverkiezingen 6 weken de tijd (deze termijn gaat lopen na het besluit van het college) om een definitief verzoek in te dienen. Dit verzoek moet ondersteund worden door tenminste 5 procent van de kiesgerechtigden. Dit aantal is 4.876. Op 13 januari waren er bij de gemeente 5094 ondersteuningsverklaringen ingediend. Deze moeten nog worden gecontroleerd. Voor de vaststelling van het vereiste aantal, worden de kiesgerechtigden die het inleidend verzoek hebben ondersteund, meegerekend.

"Het ligt nu bij de gemeenteraad die zo snel mogelijk na 23 februari de aanvraag zal behandelen", legt burgemeester Michel Bezuijen uit. Daarna heeft men tussen de 2 en 12 maanden de tijd om een referendum te organiseren. Het is dus mogelijk dat het referendum gekoppeld wordt aan de gemeenteraadsverkiezingen die in 2022 worden gehouden.

Nu de aanvraag van het referendum loopt, geldt vooralsnog het oude afvalplan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden