Vrijwillige prikkers gaan van start


Vera Botterman (links) en Linda Bregman hebben zich aangemeld als prikkers voor de covid vaccinatie. Foto: Gerard van Warmerdam
Vera Botterman (links) en Linda Bregman hebben zich aangemeld als prikkers voor de covid vaccinatie. Foto: Gerard van Warmerdam (Foto: G van Warmerdam )

Vrijwillige prikkers gaan van start

"Iedereen die kan prikken en tijd heeft, kan zich aanmelden om te helpen bij de Covid-19 vaccinatie", dat zegt Linda Bregman, directeur en eigenaar van PKZ Kraamzorg. Samen met haar collega manager Vera Botterman heeft het tweetal zich als vrijwilliger gemeld bij het Rode Kruis. Deze week gaan ze beginnen.

Zoetermeer - Toen Bregman hoorde van de oproep, hoefde ze er niet lang over na te denken. "Het is ontzettend belangrijk dat er genoeg mensen zijn die kunnen vaccineren. Ik roep dan ook iedereen die het kan zich aan te melden bij het Rode Kruis", zegt zij.

Er worden alleen prikkers aangenomen die een zogenoemde BIG-registratie hebben en bevoegd zijn om te prikken. In dit register zijn alle zorgverleners opgenomen. "Voor we aan de slag kunnen, hebben we een uitgebreide training gekregen. Eerst een theoriecursus en vervolgens nog een praktijkdag. Er is veel te weten over hoe je moet vaccineren. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je het vaccin oplost en hoe je prikt. Dit laatste gebeurt namelijk in de spier", legt ze uit.

De Zoetermeerse is erg lovend over de gang van zaken bij het Rode Kruis. "Er wordt heel zorgvuldig gewerkt. Zo mag er geen vaccin worden verspild, dus je leert hoe je heel precies de doses uit de ampullen kan halen. Sommige landen zijn misschien eerder begonnen maar stagneren weer. Als ik hier kijk dan is het een geoliede machine en verwacht ik dat er straks veel mensen kunnen worden gevaccineerd", zegt Bregman.

Op dit moment is de vaccinatie nog alleen in het ADO stadion maar de verwachting is dat er straks ook priklocaties in steden zoals Zoetermeer komen. "Op zich kan alles snel gaan maar er zijn natuurlijk ook mensen die liggend geprikt moeten worden of die angst hebben voor prikken. Daar is extra aandacht voor." Op de vraag of de prikkers met voorrang worden ingeënt, antwoord Linda: "In principe niet. Maar als er aan het eind van de dag nog vaccin over is en er zijn geen klanten meer dan zullen de prikkers elkaar vaccineren want verspillen willen we niet."

Als mensen binnenkomen moeten ze eerst bij de ingang hun ID, gezondheidsverklaring uit de uitnodiging en de uitnodigingsbrief laten zien. Vervolgens komen ze bij een balie waar een triage wordt gedaan en waar de temperatuur wordt gemeten. We werken met mondkapje maar niet met beschermende kleding omdat mensen in principe geen Covid hebben. Na de prik moet men circa 15 minuten wachten om te kijken of ze niet duizelig worden.

Route

'Na training kan het vaccineren beginnen'

Hélène Ouwerkerk

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden