Groen, groener, groenst


Foto:

Groen, groener, groenst

Goed voor mens en natuur, dat zijn Tiny Forests. Daarom wil de gemeente drie minibosjes in Zoetermeer gaan realiseren. Afgelopen week heeft wethouder Jakobien Groeneveld in samenwerking met IVN Natuureducatie de samenwerking ondertekend. Waar de Tiny Forests worden aangelegd is aan de inwoners van Zoetermeer. Zij mogen namelijk locaties aandragen.

Zoetermeer - Een Tiny forest is eigenlijk een mini bos met een oppervlakte van zo’n tweehonderd vierkante meter, dit is vergelijkbaar met een tennisbaan. In dit mini bos staan gemiddeld zeshonderd verschillende inheemse bodembedekkers, kruidachtigen, struiken en bomen. Samen vormt dit een heel ecosysteem. Het is goed voor de mens, dier en natuur. Ruben Mulder van IVN zegt: “Dit geeft ruimte voor waterberging, het dient als koolstofopslag, verminderd hittestress en vergroot de biodiversiteit. Natuur in de buurt werkt voor mensen stressverlichtend.”

Het doel van de Tiny Forests is om de natuur dichter bij mensen te brengen. Daphne Teeling, regiodirecteur Zuid-Holland en Zeeland bij IVN legt uit waarom dit is. “Met een Tiny Forest begint buiten al bij je voordeur”. Het is belangrijk dat een Tiny Forest in de buurt van een school ligt, zodat dit voor kinderen als een buitenlokaal kan dienen. Over de natuur leren gaat immers het beste in de natuur zelf. Omdat een Tiny Forest de perfecte plek is voor insecten, vogels en kleine zoogdieren, valt er veel te ontdekken. Kinderen kunnen zich laten verwonderen door de natuur.

Het is een uitdaging om te zoeken naar geschikte plekken in de stad, maar volgens wethouder Jakobien Groeneveld, Groen Openbare ruimte, is het zeker niet onmogelijk. Of de door jou bedachte locatie ook echt geschikt is, is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moet dit in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan van de gemeente. Daarnaast zijn er ook praktische zaken zoals gasleidingen en riolering die eventueel onder de grond liggen. Als laatste moet de locatie ook groot genoeg zijn om een Tiny Forest te kunnen aanleggen.

U kunt tot uiterlijk 1 februari 2021 aanmelden via www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer. Uit deze aanmeldingen zullen de meest geschikte en haalbare locaties geselecteerd worden.

Weet u de perfecte locatie?

Het is goed voor de mens, dier en natuur

Nathalie de Jong

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden