“Ik zag direct het verhaal bij het lied”


<p>Laurens: &quot;We hebben de video in een dag gefilmd bij het strand en het is helemaal geworden zoals we wilden.&quot; Foto: RM</p>

Laurens: "We hebben de video in een dag gefilmd bij het strand en het is helemaal geworden zoals we wilden." Foto: RM

(Foto: )

“Ik zag direct het verhaal bij het lied”

De muziekvideo ‘Stille waters’ van de Zuid-Afrikaanse zangeres Laurika Rauch ging vorige week online en scoorde in een dag meer dan achtduizend views. Het bijzondere aan de video is, dat hij is gemaakt door de Zoetermeerders Laurens de Groot en Erik Wildeman. Laurens: “De muziekvideo is tot stand gekomen door online contacten die ik heb gelegd tijdens de eerste lockdown.”

Door Renate Mamber

Zoetermeer - Laurens de Groot timmert al jarenlang met succes aan de weg met zijn eigen bedrijf Man met koffer. Hij acteert, maakt theater, vertelt verhalen en geeft acteerlessen. Tot de eerste lockdown vanwege corona in maart dit jaar. “Alles viel opeens stil”, vertelt Laurens. “Er kwamen nauwelijks nieuwe opdrachten binnen. In die tijd ben ik in allerlei online netwerken gedoken.”

Het bleek een goede stap. Via een van die netwerken kwam hij in contact met een Zuid-Afrikaanse die weer bevriend was met ene Laurika Rauch. Laurens: “Dat bleek de bekendste zangeres in het Zuid-Afrikaanse taalgebied te zijn. Een soort Marco Borsato van Zuid-Afrika dus.”

Ook Laurika Rauch zat thuis vanwege lockdownmaatregelen en kon niet optreden. In de tijd die ze daardoor over had, wilde ze beeld laten maken bij een aantal van haar liedjes. Veel streamingdiensten bieden nu immers ook muziekvideo’s aan. Laurens: “Laurika had inmiddels werk van mij gezien. Onder andere de voorstelling Midzomerdagsdroom die ik deze zomer in museum De Voorde heb gespeeld. Die voorstelling werd live gestreamd. Ze was erg onder de indruk.”

Van het een kwam het ander. Laurika Rauch vroeg Laurens of hij een muziekvideo wilde maken bij haar lied ‘Stille Waters’. Samen met filmmaker Erik Wildeman ging Laurens aan de slag. “Het lied leende zich niet voor een snelle videoclip. Ik zag direct het verhaal bij de muziek en de woorden en het is een muzikale vertelling geworden. We hebben het in een dag gefilmd bij het strand en het is helemaal geworden zoals we wilden. Laurika was erg tevreden met het resultaat.”

De muziekvideo ‘Stille Waters’ van Laurika Rauch, de ‘Marco Borsato van Zuid-Afrika’, is te zien via streamingdiensten als AppleMusic, YouTube en de Facebookpagina’s van Laurika Rauch en Laurens de Groot. Het Zuid-Afrikaanse lied werd eerder vertaald in het Nederlands door Daan Bartels en vertolkt door Sjors van der Panne.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden