Seghwaert Doet helpt buurt vooruit


<p>De Hof van Seghwaert nodigt kinderen uit de wijk uit om mee te doen aan het initiatief om vogelhuisjes te maken voor de buurt. Foto: RM.</p>

De Hof van Seghwaert nodigt kinderen uit de wijk uit om mee te doen aan het initiatief om vogelhuisjes te maken voor de buurt. Foto: RM.

(Foto: )

Seghwaert Doet helpt buurt vooruit

Vogelhuisjes maken met de buurt of een speeltuintje opknappen? Dit soort buurtinitiatieven zijn in Seghwaert sinds kort gemakkelijk te realiseren via Seghwaertdoet.nl. Via het platform kunnen inwoners van de wijk zelf bepalen welk initiatief ze willen steunen of starten met geld van de gemeente. Suzanne Verboon van De Hof van Seghwaert: “De 170 euro aan waardecheques voor het initiatief om vogelhuisjes te maken met de buurt was snel bij elkaar.”

Zoetermeer - Inwoners van de wijk Seghwaert kregen in oktober een waardecheque van 25 euro van de gemeente. Met dit geld kunnen ze een buurtinitiatief steunen of er zelf een starten. Dat gebeurt allemaal via het platform Seghwaertdoet.nl, dat in september al online ging.

“Bij elkaar krijgen de inwoners van Seghwaert zo’n 75.000 euro aan waardecheques om uit te geven”, vertelde wijkwethouder Margreet van Driel tijdens de officiële presentatie van het platform. “Dat is voor drie buurten: de Tuinen, de Vaarten en de Weiden, want daar starten we mee. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat zaken die inwoners belangrijk vinden in hun buurt, ook daadwerkelijk worden gerealiseerd.”

Het platform werkt als een soort crowdfunding platform. Inwoners kunnen hun ideeën voor hun buurt op Seghwaertdoet.nl plaatsen. Alle inwoners kunnen deze initiatieven op de site bekijken. Vervolgens kunnen ze zelf beslissen welk idee ze willen steunen en met een paar muisklikken hun cheque van 25 euro doneren. Als het streefbedrag is gehaald, kan het initiatief doorgaan.

Inmiddels hebben al diverse voorstellen het streefbedrag binnen. Zoals het initiatief om samen met de buurt vogelhuisjes te maken. "Het was een idee van Erik de Graaf, een bewoner uit de wijk”, vertelt Suzanne Verboon, vrijwilliger bij De Hof van Seghwaert. “Hij vroeg ons te helpen bij de realisatie, omdat De Hof van Seghwaert veel ervaring heeft met dat soort activiteiten. Wij hebben de ruimte en de vrijwilligers om zoiets te organiseren. Het benodigde geld was zo bij elkaar. Er hoefden maar zeven mensen een cheque te doneren en we waren er. De activiteiten starten in de kerstvakantie, natuurlijk met in acht neming van alle coronamaatregelen.”

Andere initiatieven die al genoeg geld bijeen hebben, zijn onder andere een sportieve gezinsdag, een buurtkerstboom en een bankje bij een speeltuintje. Andere ideeën komen nog geld te kort. Ook kunnen er nog steeds nieuwe initiatieven worden aangemeld. Wijkwethouder Margreet van Driel: “Ik roep iedereen op om gebruik te maken van die cheque, want het is een hoop geld en we kunnen er met elkaar een heleboel leuke dingen mee realiseren.”

Als de aanpak met het platform werkt, dan wil de gemeente de aanpak mogelijk ook invoeren in andere buurten van Seghwaert en uitrollen naar andere wijken.

Renate Mamber

Het werkt als een soort crowdfunding platform

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden