Museum zoekt stoere Zoetermeerders


Sabine Huls met Studio Stoer. Foto: Gerard van Warmerdam
Sabine Huls met Studio Stoer. Foto: Gerard van Warmerdam (Foto: )

Museum zoekt stoere Zoetermeerders

Wat vinden we stoer en wie is de stoerste Zoetermeerder? Op deze vragen hoopt Museum De Voorde het komend jaar antwoord te krijgen. Museum De Voorde onderzoekt het komende jaar wat stoer zijn anno nu betekent. Dit doet het museum door middel van drie tentoonstellingen én een mobiele studio die de stad in gaat om stoere verhalen op te halen: Studio Stoer. Het slotstuk van het project STOER is een manifest met de uitkomsten en de ‘Stoerste Zoetermeerder Verkiezing’.

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Het betrekken van de Zoetermeerse inwoners is voor directeur Sabine Huls van essentieel belang. Museum De Voorde is er namelijk voor iedere Zoetermeerder. “Ik vind het heel belangrijk dat we als culturele instelling tegemoet komen aan de belangen van de stad”, legt Sabine Huls uit. “Voor een museum is ook een maatschappelijke rol weggelegd. Zo willen wij in Museum De Voorde mensen op een vrolijke en laagdrempelige manier na laten denken over keuzes die we allemaal dagelijks maken. Misschien maken mensen na een bezoek aan ons museum wel andere keuzes? De maatschappelijke betrokkenheid van musea is een mooie en belangrijke ontwikkeling in een tijd waarin ook attracties zoals instagrammusea uit de grond ploppen, waar je voor € 24,95 onbeperkt selfies kunt maken.”

Mobiele Studio Stoer

STOER begint met het ophalen van verhalen in de stad met de mobiele Studio Stoer. “Dit doen we niet alleen in het museum maar ook in de wijken als Studio Stoer op pad gaat in Zoetermeer om filmpjes op te nemen. Deze filmpjes zullen online voor iedereen te zien zijn. De vraag die we mensen gaan stellen is: ‘Wat of wie vind jij stoer?’ De invulling kan alle kanten op gaan: Misschien vindt Diny een rode Ferrari stoer, vindt Mo de beste voetballer ter wereld stoer en vindt José zijn ondernemende oma superstoer”, legt Huls uit. “Uiteindelijk leiden alle verhalen tot een manifest waarin we het woord ‘stoer’ anno nu een nieuwe definitie geven. Het mooiste zou zijn als er in de Week Tegen Pesten aandacht aan wordt besteed. Misschien kan STOER er bijvoorbeeld toe leiden dat meeloopgedrag onder jongeren verminderd. Als er maar één kind is dat door STOER niet wordt gepest dan hebben we al heel wat bereikt”, zegt ze.

STOER is een project dat een jaar duurt. Het omvat drie tentoonstellingen in Museum De Voorde: de familietentoonstelling ‘Spierballen, Stilletto’s en Superhelden’ over stoer zijn door de jaren heen, ‘Stoere Verhalen’ van mensen uit de stad en ‘Zo stoer!’ met stoere hedendaagse kunst. Het project wordt afgesloten met de ‘Stoerste Zoetermeerder Verkiezing’ waarvoor Zoetermeerders hun stem uit kunnen brengen.

“Door corona heeft ook dit project wat vertraging opgelopen, maar ik kan niet wachten om ermee de straat op te gaan.”

Wil je meer weten over STOER? Kijk op www.museumdevoorde.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden