Natalie Vinke in de Makerswinkel XL
Natalie Vinke in de Makerswinkel XL (Foto: Nathalie De Jong)

Unieke designercadeau’s voor kerst

Unieke cadeau's kopen en tegelijk de zelfredzaamheid van kunstenaars en ontwerpers steunen. Daarvoor zorgt de Makerswinkel XL in de Dorpsstraat.Bezoeker Leonie de Zwart (35) heeft al cadeautjes ingeslagen: “Ik vind het een hele leuke winkel met bijzondere en aparte cadeautjes. Ze hebben alles mooi gepresenteerd en omdat er maar twee mensen tegelijk in de winkel mogen is het helemaal coronaproof.”

Zoetermeer - Voor het tweede jaar heeft Terra Art Project in de maanden november en december de Makerswinkel XL geopend in de Dorpsstraat. Deze twee maanden is de Makerswinkel, met het oog op de feestdagen, extra groot.

Terra Art Projects werkt zo veel mogelijk samen met lokale kunstenaars en ontwerpers. Zo ook met de Zoetermeerse Charlotte Wagemaker. Haar liefde voor Islamistische achitectuur is tijdens haar studie aan de kunstacademie in Utrecht ontstaan. Tot op de dag van vandaag is ze bezig met het combineren en herhalen van geometrische vormen. “De miniatuurtjes in de Makerswinkel XL komen eigenlijk van een groot wandkunstwerk dat ik eerder maakte. Het zijn nu allemaal kleine kunstwerkjes die je los kan kopen en zelf kan combineren, omdat er een magneet in zit kan je ze blijven verplaatsen. Ik maak elke keer weer nieuwe kleuren en patronen, dus ze zijn eigenlijk nooit hetzelfde.”

De voetenplaids, theedoeken en kussenslopen van Ilse Philips, toegepast textielkunstenares, zijn ook in de Makerswinkel XL te koop. Inspiratie haalt ze uit alles wat ze ziet: “Soms van een mooi gebouw dat ik op televisie zie, de natuur of tekeningen die mijn kinderen vroeger hebben gemaakt. Daarnaast blader ik ook veel in interieurmagazines. Daar haal ik dan hints en ideeën uit om iets te ontwerpen, vaak is dat een bepaalde vorm of kleurencombinatie.” Als starter is ze erg blij dat haar kunstwerken in de Makerswinkel liggen. “Ik ben een zogeheten ‘slow-wever’, alles maak ik met de hand waardoor mijn voorraad beperkt is. Daarentegen is elk exemplaar helemaal uniek.”

Natalie Vinke, artistiek directeur bij Terra Art Projects, vindt dat de kunstwerken een mooie afspiegeling zijn van de maatschappij. “Wij selecteren de kunstwerken nauwkeurig op gebied van kwaliteit, maar ook op het verhaal dat erachter zit. Zo zijn de kandelaars bijvoorbeeld gemaakt in samenwerking met mensen die een beperking hebben.” De prijzen van de unieke designercadeau's variëren van slechts een paar euro tot ongeveer honderd euro en zijn daarmee geschikt voor elke portemonnee. Verder vertelt Vinke dat ze volgend jaar gaan verhuizen naar de locatie van de voormalige Kwik Fit garage verderop in de straat. Daar hebben ze meer ruimte om de makerswinkel verder uit te bereiden. Daarnaast zal in dit nieuwe gebouw ook een horecagelegenheid komen.

De Makerswinkel is elke woensdag tot en met zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur en is gevestigd aan de Dorpsstraat 12.

Nathalie de Jong

"Elk exemplaar is helemaal uniek"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden