Foto:

Boekhandels ondersteunen depressieve moeders

Zoetermeer - Jaarlijks krijgen 23.000 vrouwen in Nederland - die zwanger en/of net bevallen zijn - een depressie. Hierdoor is depressie de meest voorkomende aandoening bij nieuwe moeders. Aanleiding voor ervaringsdeskundige Roos Hanemaaijer om haar verhaal op papier te zetten. Een verhaal wat nu ook verkrijgbaar is bij o.a. the Read shop en boekhandel de Kler in Zoetermeer.

Perfect willen zijn

‘ik had het gevoel alleen een goede moeder te zijn als ik een perfecte moeder was. Toen ik daar niet aan kon voldoen, stortte ik in volledig elkaar’. Een ervaring die steeds meer moeders hebben. De lat die wordt neergelegd wordt alleen maar hoger en hoger en steeds meer moeders gaan er aan onderdoor. 

Corona verergert klachten

Door de extra druk vanuit corona is de situatie voor velen nog moeilijker geworden. Sinds de coronacrisis ervaren 1 op de 3 respondenten in Nederland (83% vrouw), vanuit een online enquête van het Trimbos instituut onder, meer angstgevoelens, depressieve klachten en slaapproblemen. Van de deelnemers die meer stress ervaren door de coronapandemie, denkt 1 op de 10 serieus na over de dood.

Hulpverlening zit in zwaar weer

Daarbij is de hulpverlening steeds moeilijker toegankelijk. Groepstherapie is lastig met 1,5 meter en meerdere behandelingen worden uitgesteld. Ook vrijwilligers organisaties kunnen steeds moeilijker ondersteuning bieden door de coronamaatregelen.

Delen van verhaal hielp

Dat juist nu erkenning voor de problemen van belang is, weet Hanemaaijer als geen ander. ‘Op het moment dat ik er over durfde te praten, veranderde dat de hele situatie. Ik voelde mij gehoord en vooral gezien. Iets wat mij ontzettend veel troost gaf’. Die troost vond ze vooral door zichzelf te uiten op papier. Wat nu dus heeft geleid tot het uitkomen van de roman ‘geen weg meer terug’.

Hanemaaijer hoopt vooral dat haar verhaal andere moeders en vrouwen steunt om zelf ook over hun problemen te gaan praten. Zodat ook zij gehoord worden en geholpen kunnen worden.

Boekhandel Haasbeek

‘Dat een boekhandel als the read shop aandacht wil geven aan boeken die vertellen over deze zware problematiek is fantastisch. Zeker is deze onzekere tijd. Doordat deze verhalen steeds meer gelezen en besproken worden, verdwijnt hopelijk het taboe. Met mogelijk als gevolg dat al deze vrouwen ook eerder om hulp durven te vragen’.

Voor degene die meer willen weten, kunnen ook terecht op Roos haar website www.perfectiedrang.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden