<p>Jan Brouwer en Roderik Rot: &ldquo;Van sommige gebouwen heb je er duizend. Van het gebouw van het Erasmus College heb je er maar een.&rdquo; F: RM</p>

Jan Brouwer en Roderik Rot: “Van sommige gebouwen heb je er duizend. Van het gebouw van het Erasmus College heb je er maar een.” F: RM

(Foto: )

Erasmus College is een monument

Leerlingen en oud-leerlingen kijken er ongetwijfeld van op: Het Erasmus College een monument? Het is echt zo. Sinds september hoort het schoolgebouw in het rijtje Molen De Hoop, de Nicolaaskerk en ‘t Nieuwe Huys in Zoetermeer. Directeur Roderik Rot: “Het gebouw is typisch voor zijn tijd. Bij het ontwerp werd voor het eerst een leerconcept als uitgangspunt genomen. Het is uniek.”

Zoetermeer - Het Erasmus College werd in 1976 gebouwd door het beroemde architectenbureau Van den Broek en Bakema, dat onder andere ook de Lijnbaan in Rotterdam ontwierp. “Bij het ontwerp hield het bureau er rekening mee dat het een Daltonschool moest zijn”, vertelt Jan Brouwer, directeur onderbouw. “De centrale ruimten in de school werden daarom ontworpen als studieruimten waar leerlingen hun Dalton-opdrachten konden maken. De school heeft daarnaast verschillende vleugels die moesten dienen als aparte schooltjes binnen de school.”

Houten accenten

Rot en Brouwer wijzen op diverse architectonische details die typerend zijn. “Betonbouw was in de jaren zeventig nieuw en in”, vertelt Rot. “Maar om het gebouw toch een warme uitstraling te geven, hebben ze op veel plekken houten accenten zoals houten balken geplaatst.”

“Wat ook opvalt is de nadruk op ronde vormen”, vertelt Brouwer. “Het trappenhuis en de lokalen aan het uiteinde van de vleugels hebben ronde hoeken. Zo ook de meeste ramen in de klasdeuren. Typerend is bovendien het gebruik van natuurlijk licht. De gymzalen hebben een glazen wand van zes meter hoog. Elders in het gebouw zorgt glas eveneens voor veel natuurlijk licht.”

Het gebouw is inmiddels meerdere keren verbouwd. Daarbij zijn de oorspronkelijke uitgangspunten van Van den Broek en Bakema zoveel mogelijk doorgetrokken. Rot: “Bij de bouw van het atrium bijvoorbeeld is opnieuw veel glas gebruikt om de lichte uitstraling te krijgen. In het plafond zie je het gebruik van houten balken terugkomen, dat geeft het geheel een warme uitstraling.

Het gebouw heeft niet de status van monument in de zin van dat er nu helemaal niets meer aan mag worden verbouwd, zoals met andere monumenten vaak het geval is. “De gemeente heeft dit gebouw deze status gegeven om ervoor te zorgen dat bij toekomstige herinrichtingen niet wordt vergeten dat dit een bijzonder gebouw is en dat het per ongeluk wordt afgebroken”, zegt Rot. “Van sommige gebouwen heb je er duizend en van sommige heb je er maar een. Het Erasmus College is uniek voor Zoetermeer.”

Open Monumentendag

De nieuwe status van school betekent waarschijnlijk wel dat het voortaan op Open Monumentendag te bezichtigen is, zoals tijdens de afgelopen Open Monumentendag.

Renate Mamber

"Wat opvalt is de nadruk op ronde vormen"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden