Foto:
Aangeboden door Somfy

Hoe je je rolgordijnen kunt automatiseren

Er is geen praktischer gordijn dan een rolgordijn. Door het oprol mechanisme kreukt het materiaal niet, er is geen gordijnrails met haakjes die stroppen én je kunt de raamdecoratie perfect laten aansluiten op het venster om de ruimte echt goed te verduisteren. Er is eigenlijk maar één nadeel; de koordjes. Er zijn verschillende mogelijkheden maar ze werken nooit perfect. Dan is er een heel eenvoudige oplossing; automatisering! Lees snel verder voor tips om rolgordijnen te automatiseren zodat je voortaan verlost bent van alle koordjes.

No strings attached

De Engelse uitdrukking “no strings attached” betekent letterlijk dat er geen touwtjes aan vastzitten. Dit houdt in dat er zijn geen verdere verplichtingen zijn, het heeft een positieve betekenis. Een rolgordijn heeft wel koordjes en een rolmechanisme. Op zich is het best ingenieus hoe je kunt op- en afrollen met hetzelfde systeem, zolang het werkt dan. Er zijn systemen die je naar een bepaalde kant beweegt om het rollen in werking te stellen, en zijn ook ‘automatische’ systemen die met een ‘pull-down’ beweging werken. Omlaag trekken gaat heel eenvoudig, als je een stukje naar beneden trekt dan rolt het canvas weer op in de cassette. Zowel koordjes als de veerconstructie werken goed genoeg, maar niet altijd zoals het moet.

Zo kun je rolgordijnen automatiseren

In plaats van een ‘halfautomaat’ met omlaag trekken in de juiste beweging, kun je ook een gemotoriseerd rolmechanisme gebruiken. In plaats van manuele kracht gebruik je nu een elektromotor die gevoed wordt door netspanning of ingebouwde accu. Het systeem zal altijd betrouwbaar oprollen of afrollen. Het vermogen van de motor wordt bepaald op basis van de breedte, hoogte en gewicht van het materiaal. De geluidsproductie verschilt per merk en type, zo maakt Somfy een motor die extra stil is voor gebruik in de slaapkamer. Wanneer er geen stroomaansluiting in de buurt is, dan kun je een versie met batterijen overwegen. Maar omdat je dan regelmatig moet bijladen heb je minder vrijheid in de positionering van het systeem. Voeding via netspanning is wel aan te bevelen.

Nieuwe mogelijkheden met elektrische rolgordijnen

Dat automatisering je werk uit handen neemt is een mooi voordeeltje, tenzij je mindervalide bent zul je niet echt opzien tegen het openen en sluiten van de raamdecoratie. Toch zijn er zeker een aantal voordelen voor alle gebruikers op te sommen:

Als je huisdieren zoals katten of honden in huis hebt weet je ongetwijfeld hoe aanlokkelijk die touwtjes zijn. Dit kan schade toebrengen aan de raamdecoratie, het kan ook gevaarlijk zijn voor deze viervoeters. Zo kunnen ze vast komen te zitten met alle gevolgen van dien.

Voor jonge kinderen bestaat hetzelfde risico als voor huisdieren geldt, in dit geval zijn het juist de wat oudere kinderen waar er problemen kunnen ontstaan. Door onzorgvuldig gebruik kan het hele systeem uit balans raken wat schade kan toebrengen aan de cassette of het canvas. Ook volwassenen kunnen hier problemen mee ondervinden.

Je wilt eigenlijk die bank voor het venster plaatsen. Maar dan kun je niet bij de koordjes van het gordijn geraken, dus moet je een andere oplossing zoeken. Met elektrisch bedienbare rolgordijnen ben je van deze beperking verlost, je kunt voortaan de raamdecoratie vanuit iedere positie in werking stellen.

Hoe bedien je automatische raamdecoratie?

Er zijn verschillende systemen voor automatische bediening, de PoweredBlinds bieden diverse opties afhankelijk van jouw voorkeuren en behoeften. Een knop aan de muur of op een nachtkastje bijvoorbeeld, eenvoudiger kan haast niet. Of een afstandsbediening zodat je vanaf de eettafel of vanuit je luie stoel de gordijnen kunt neerlaten wanneer het gaat schemeren. Een optie die steeds populairder wordt is het gebruik van een app op je smartphone, dan kun je vaak nog veel meer functies instellen zoals een timer, of de koppeling maken met een domotica systeem zoals Somfy TaHoma of Google Nest.

Smart home raamdecoratie

Als je thuis beschikt over draadloos internet, en toch al gebruik wilt maken van een app op je mobiel of tablet, dan is de stap naar een echte smart home erg klein. Dan kun je bijvoorbeeld de verlichting in de huiskamer laten inschakelen zodra de gordijnen dicht gaan. Dit werkt ook wanneer je niet thuis bent, waarmee het ook een functie heeft als inbraakbeveiliging. Je zou in de zomer ook het rolgordijn als zonwering kunnen gebruiken, laat het gordijn neer wanneer je de airco aanzet. Een koppeling maken met een sensor kan ook, zo kun je een actie instellen wanneer je de kamer in- of uitloopt.

Nu weet je hoe je rolgordijnen kunt automatiseren, wat de voordelen én mogelijkheden zijn. Automatisch is eigenlijk ook heel logisch!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden