<p><em>Afbeelding Knarrenhof : <br></em><strong>Inbo / Fotograaf Rufus de Vries</strong></p>

Afbeelding Knarrenhof :
Inbo / Fotograaf Rufus de Vries

(Foto: Rufus de Vries)

ArchitectuurPunt Zoetermeer organiseert online lezing over woonvormen voor senioren

Zoetermeer - Hoe willen senioren wonen? Zolang mogelijk thuis of toch liever wonen in een appartement of speciale woonvorm? Tijdens de online lezing van het ArchitectuurPunt op 4 november 2020 vertelt Peter Boelhouwer (hoogleraar Volkshuisvesting) over de verschillende woonwensen van senioren. En Yvonne Witter (ZorgSaam Wonen) vertelt over hoe mensen plezierig met elkaar ouder worden op de manier zoals zij zelf graag willen. 

In Zoetermeer is een flink tekort aan geschikte woningen voor senioren. De vergrijzing is hier bovengemiddeld hoog omdat de vele mensen die in de jaren 1970 naar de groeikern trokken, nu op leeftijd zijn. Vroeger verhuisde je dan naar een verzorgingshuis. Dat is echter niet meer vanzelfsprekend. Senioren blijven steeds langer zelfstandig wonen en krijgen indien nodig zorg thuis. Maar lang niet altijd is de woning geschikt. De wijken Buytenwegh, De Leyens en Seghwaert hebben bijvoorbeeld veel bovenwoningen die alleen per trap bereikbaar zijn. Er is behoefte aan nieuwe levensloopbestendige woningen. Bij voorkeur in de buurt van voorzieningen en zorg.

Scala aan nieuwe woonvormen

Er is een scala aan nieuwe woonvormen waarbij senioren wel zelfstandig wonen, maar toch voorzieningen met elkaar delen en naar elkaar omkijken. Een Knarrenhofje, zoals in Zwolle ontworpen door Inbo architecten, is een van de interessante voorbeelden. Dit concept kan met grondgebonden hofjeswoningen, maar ook in gestapelde vorm gerealiseerd worden, met gezamenlijke tuin of terras.

Het ArchitectuurPunt biedt in samenwerking met de bibliotheek Zoetermeer de lezing online aan, via een livestream vanuit het Forum. Het is hierbij mogelijk online vragen te stellen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.architectuurpuntzoetermeer.nl.

Datum: 4 november 2020

Tijd: 19.30 – 21.00 uur

Locatie: Online – vanuit het Stadhuis Forum, Stadhuisplein 1, Zoetermeer 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden