Loon naar werken, Europees kampioen op de baan
Loon naar werken, Europees kampioen op de baan (Foto: Roberto Bettini)

‘Hiermee kan ik thuiskomen'

Als jongetje droomde Loe van Belle (18) er al van om wereldkampioen wielrennen te worden. Deze droom is nu een stukje dichterbij gekomen, sinds de Zoetermeerse baanwielrenner maar liefst twee Europese titels in de wacht sleepte.

Zoetermeer - Zo’n twee weken geleden pakte baanwielrenner Loe twee Europese titels op het EK voor junioren en beloften in Fiorenzuola in Italië. Hij is Europees kampioen op de scratch geworden en een paar dagen later won hij ook het omnium op het EK baan voor junioren. Loe wil zich nu verder ontwikkelen en een grote droom is om wereldkampioen te worden bij de profs. Volgend jaar komt hij uit voor het Jumbo-Visma opleidingsteam.

"Ja, hiermee kan ik zeker thuis komen. Ik kreeg zoveel leuke felicitaties. Thuis hadden mijn ouders een onwijs grote Europese vlag opgehangen. Ze waren super trots op me en het was thuis een echte feestsfeer. Ook al konden we de titels, alleen maar met het huishouden vieren, dat was het zeker geslaagd”, antwoordt Loe op de vraag hoe de reactie van het thuisfront was”. Ambities heeft de Zoetermeerder genoeg. “Nu ik Europees kampioen ben geworden komen je dromen een stuk dichterbij. Ik droomde als klein jongetje ervan om wereldkampioen te worden tussen alle grote profs. Ik zou graag me verder willen ontwikkelen op de weg en de baan ernaast blijven doen. Ik hoop uiteindelijk in een World tour team te komen, het allerhoogste niveau. De Olympische Spelen heeft iets magisch daar een medaille en hopelijk dan een gouden winnen zou nog wel mooier zijn dan de regenboog trui.”

Zijn ouders zijn zijn grootste sponsoren in de carrière van Loe. "Ik fiets al 4 jaar op de baan. Ik ben begonnen met een groepje op de dinsdagavond op de Velodrome Sloten, bij Amsterdam. Het jaar erop ben ik bij de RTC gaan trainen. Sinds dit jaar ben ik bij de nationale selectie gaan trainen. Ik ben vooral actief op de weg. Daar maak ik ook de meeste uren. Twee jaar geleden ben ik naar een grotere ploeg gegaan, Street Jump-Forte. Dit heeft me zeker geholpen in mijn ontwikkeling”, aldus Loe.

"Hoe ik erop gekomen ben om te beginnen met het wielrennen is eigenlijk omdat ik eerst bij de ijsvereniging Zoetermeer aan shorttrack en langebaan schaatsen deed. Tijdens de zomertrainingen gingen we dan ook fietsen. Dat vond ik zo leuk dat ik een jaar later lid geworden ben bij LRTV Swift in Leiden. Dat was in 2011. In 2012 ben ik wegwedstrijden gaan rijden. En in 2017 wedstrijden op de baan".

IJsvereniging Zoetermeer

"Dromen komen nu een stuk dichterbij"

Nico Mos

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden