<p>Hilko Folkeringa staat weer voor een lege theaterzaal. Foto: Archief/Fred Roland</p>

Hilko Folkeringa staat weer voor een lege theaterzaal. Foto: Archief/Fred Roland

(Foto: Fred Roland)

Stilte in Boerderij en Stadstheater

Wederom wordt het weer oorverdovend stil in Cultuurpodium De Boerderij en het Stadstheater. Zowel Arie Verstegen (directeur Cultuurpodium De Boerderij) als Hilko Folkeringa (directeur Stadstheater) zien geen andere oplossing dan de voorstellingen op hun podium voor vier weken lang stil te leggen. De nieuwe coronamaatregelen zorgen daarvoor.

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - “Aanvankelijk dacht ik er nog over om de voorstellingen waarvoor minder dan 30 kaarten waren verkocht toch door te laten gaan”, zegt Arie Verstegen. “Echter, navraag leert dat we de mensen ook geen koffie of glaasje fris mogen schenken. Je kan niet mensen twee uur op een stoel laten zitten zonder een drankje. Datzelfde geldt ook voor de bands Ook die mogen niks drinken. We mogen gewoon helemaal geen service bieden aan bands en publiek. Dat kan natuurlijk niet en dat heeft mij doen besluiten om alles voor vier weken lang te annuleren.”

Datzelfde geldt voor Hilko Folkeringa. “Het theater open doen voor maar 30 personen is gewoon niet te doen”, zegt hij. “Daarom hebben we besloten om tot 11 november alle voorstellingen te verplaatsen of af te lasten. Daarover moeten we nu in overleg met de gezelschappen om te kijken wat er mogelijk is. Vorige week waren we nog heel hard bezig om als theater een uitzondering te zijn maar dat is nu helaas ook niet meer aan de orde.”

Hoewel Folkeringa en Verstegen het heel jammer vinden dat het weer stil is op hun podium, hebben beide heren wel begrip voor de situatie. “Als er 7500 coronagevallen bijkomen is dat zorgelijk. We moeten grip krijgen op dit virus en daar willen we ons steentje aan bijdragen”, zegt Hilko Folkeringa. Arie Verstegen onderschrijft dit. “Het is heel zuur maar iedereen ziet de cijfers stijgen dus dit is noodzakelijk. We moeten niet klagen en we moeten ons opnieuw motiveren. Wel vind ik het jammer dat het zo onduidelijk is. Waarom niet zeggen; ‘alles gaat dicht’. Nu zegt Rutte dat het met 30 personen wel mag. Dat is alleen maar onduidelijk voor ons en voor het publiek”, aldus Arie Verstegen.

Hilko Folkeringa vindt het erg vervelend dat de theaters er alles aan hebben gedaan om alles goed te regelen maar dat dit dus geen verschil maakt. “We hebben heel hard gewerkt aan verschillende maatregelen en alles is goed geregeld. Het risico om besmet te raken in de theaters is vele malen kleiner dan bijvoorbeeld in de supermarkt”, zegt hij.

Werk

Voor de twee directeuren is er nu weer werk aan de winkel. “We gaan vanmiddag iedereen die tot 11 november kaarten heeft besteld informeren en gaan kijken of we de voorstelling op een ander moment kunnen programmeren. Dat vergt veel overleg uiteraard dus dat is niet een, twee, drie duidelijk”, zegt Hilko Folkeringa. Ook Arie Verstegen gaat met zijn team weer kijken of de optredens verplaatst kunnen worden. “Het kost drie keer zoveel tijd. Dat wel”, aldus Verstegen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden