Loe van Belle goud op scratch
Loe van Belle goud op scratch (Foto: uec.ch)

Loe van Belle Europees kampioen baanwielrennen

In het Italiaanse Fiorenzuola d'Arda zijn de afgelopen week de Europese kampioenschappen baanwielrennen gehouden voor de junioren (u19) en beloften ( u23). Op een open baan van 400 meter zijn daar diverse wedstrijden gereden met deelname uit alle Europese grote wielrenlanden. Voor Nederland was de Zoetermeerse junior Loe van Belle (18 jaar oud) de vertegenwoordiger op alle duuronderdelen. En met succes. Want op donderdag 8 oktober werd hij winnaar van de gouden medaille op het onderdeel Scratch. Dat is een race over 10 kilometer en hoe eenvoudig kan het zijn: de winnaar is degene die als eerste over de finish komt. En dat was Loe.

Ook op het onderdeel Omnium was er succes. Het omnium bestaat uit een kampioenschap over 4 wedstrijden; de scratch, een temporace (waarbij elke ronde de eerste renner een punt krijgt), een afvalkoers (waarbij elke ronde de laatste renner afvalt) en een puntenkoers (waarbij met tussensprints punten zijn te verdienen). Loe heeft drie van de 4 wedstijden gewonnen en bleef een Duitser en een Fransman voor in het klassement.

Het kampioenschap levert hem natuurlijk twee felbegeerde truitjes op en mooie gouden medailles. Het was voor Loe de bekroning van een toch wel moeizaam wielrenjaar. Er zijn weinig wedstrijden geweest waar hij heeft kunnen rijden als gevolg van de Corona-situatie. Toch heeft hij dit jaar nog een paar mooie resultaten neergezet. In de winter is hij op de baan Nederlands kampioen geworden op de achtervolging, het omnium en de sctrach. Daarnaast is hij Nederlands kampioen tijdrijden op de weg geworden. En heeft hij ook Nederland mogen vertegenwoordigen bij de Europese kampioenschappen op de weg (13e) en het tijdrijden (16e) in het Franse Bretagne Plouhay. Loe rijdt nu voor de vereniging Streetjump cycling en is daarnaast lid van de wilerenvereniging uit Leiden LRTV Swift. Volgend jaar zal hij gaan rijden voor het Jumbo Visma Development Team. Dat is de opleidingsploeg waar hij zijn droom om prof wielrenner te worden, verder vorm hoopt te kunnen geven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden