Twee Zoetermeerse natuurclubs gaan vérder onder één hoed

De besturen van IVN en KNNV Zoetermeer gaan samen als één Zoetermeerse club. Wel wordt het een bestuur met twee penningmeesters omdat beide clubs afdelingen zijn van landelijke organisaties. Er werd al langer samengewerkt tussen de verschillende natuurclubs maar nu gaan ze samen met één bestuur.

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Henk Lubberding is nu tien jaar de voorzitter van de afdeling Zoetermeer van de KNNV. “Ik vind het een eer om van beide clubs de voorzitter te zijn. Het liefst zou ik veel nieuwe leden in beide clubs verwelkomen want we hebben in Zoetermeer veel (nieuwe) natuur. De KNNV richt zich op inventarisatie en IVN op de educatie. Het zou fijn zijn als mensen in clubverband met de natuur bezig willen zijn. Zoetermeer is rijk aan natuurclubs maar de natuurclubs zijn niet zo rijk aan jonge mensen die zich in hun vrije tijd willen en kunnen inzetten voor de natuur in hun eigen stad.” Het baart Henk Lubberding zorgen.

Binnen de KNNV houdt zo’n tiental echt actieve mensen zich in werkgroepen bezig met het inventariseren van de wilde flora in de stad. “Dat is heel erg leuk, ook om met elkaar in groepjes op stap te zijn en met een doel in de natuur bezig te zijn”, vertelt Henk Lubberding. “Alle bevindingen worden bijgehouden en zo wordt er ook samengewerkt met de stadsbioloog en stadsecoloog die in dienst zijn bij de gemeente Zoetermeer. De KNNV is wel een ‘grijze’ club. Dit geldt in wat mindere mate voor het IVN Zoetermeer, zij hebben ook drie keer zoveel leden. Wij hebben er 25 hebben heeft het IVN er zo’n 75. Echter een voorzitter kon er de afgelopen tijd niet gevonden worden bij IVN.” Er is al heel lang een heel goede samenwerking tussen de verschillende natuurclubs in Zoetermeer. “Zo werken we ook goed samen met de Vogelwerkgroep Zoetermeer, die als club nog weer wat groter is. Dan is er ook het Vleermuisplatform én er is een egelopvang. In 2019 hebben KNNV, IVN en VWG wandelroutes met elkaar ingevuld in Beleefroute-apps bijvoorbeeld.”

De Beleefroute-apps zijn voor iedere Zoetermeerder gratis te downloaden en te wandelen met kinderen of kleinkinderen, alleen of in een groepje. Dit als tip voor de herfstvakantie, naast de paddenstoelenweek. Niet zoals afgelopen jaren 1 dag maar een hele week vrije en gratis in loop in de Balij, tussen 11.00 en 16.00 uur.

Groen Zoetermeer zou de naam kunnen zijn van de nieuwe natuurclub die in januari 2021 van start gaat. Henk hoopt op jonge aanwas van natuurvrijwilligers. Heb je interesse om je in te zetten voor ‘Groen Zoetermeer’. Neem contact op met H. Lubberding 079-3219841

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden