Na anderhalf jaar dreigt de Mavo Zoetermeer te verdwijnen. Foto: Fred Roland
Na anderhalf jaar dreigt de Mavo Zoetermeer te verdwijnen. Foto: Fred Roland (Foto: Fred Roland)

Doek valt voor Mavo Zoetermeer

Mavo Zoetermeer aan de Paltelaan dreigt te verdwijnen. Zowel wethouder Iedema als de raadscommissie staan met de rug tegen de muur, nu de Stichting Stedelijk Voorgezet Onderwijs Zoetermeer (SSVOZ) voor een faillissement staat. De Lucas Stichting wil de scholen wel onder haar hoede nemen maar ziet geen ruimte voor de Mavo.

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Dit bleek afgelopen maandag tijdens de vergadering van de raadscommissie. Nadat diverse ouders bezorgd een beroep op de raadsleden deden, ontspon zich een discussie waarbij telkens de vraag naar voren kwam ‘waarom kan de Mavo niet blijven bestaan?’ Volgens insprekende ouder mevrouw Perez voldoet de kleinschalige Mavo immers aan een behoefte. “De school is kleinschalig. Er wordt door betrokken leraren goed onderwijs gegeven. De kinderen voelen zich op deze school gezien. Nu kregen we een koel mailtje dat de school op 1 oktober wordt gesloten. Als de mavo verdwijnt dan heeft mijn zoon straks in vier jaar drie scholen versleten zonder dat hij daar iets aan kan doen”, aldus Perez.

De situatie van het dreigende faillissement is al in het geheim in januari aan de raadsleden gemeld. Het kon volgens de wethouder niet eerder naar ouders worden gecommuniceerd omdat er dan in januari al een leegloop was ontstaan. Toch zijn er nog veel vragen. “Wat is de rol van de gemeente en had het als toezichthouder het wanbeheer niet kunnen voorkomen?”, vraagt raadslid Doncker van LHN zich af. Raadslid Ekkelenkamp noemt de invloed van de raad ‘fake’. “We staan met de rug tegen de muur”, zegt hij. Hij heeft veel moeite met de investering van 16 miljoen die de gemeente nu moet doen om het onderwijs vlot te trekken.

Volgens wethouder Jan Iedema staat de gemeente inderdaad met de rug tegen de muur. “SSVOZ zit op de rand van faillissement. Als we niets doen dan is het een kwestie van maanden voor de stichting failliet is en dan moeten we voor 1600 leerlingen van de vier scholen (Picasso, Praktijkonderwijs, Beroepsonderwijs én de Mavo) een passende plek zoeken. Ik heb dat gezien bij het Aloysius College in Den Haag. Die leerlingen zijn over de hele regio tot aan toe Zoetermeer geplaatst. We staan met onze rug tegen de muur. Ik geloof echt dat de Lucasstichting een goede partner is”, aldus Iedema die aangaf wel afspraken in een convenant vast te leggen om problemen in de toekomst te voorkomen.

De Lucasstichting wil echter niet verder met de Mavo. “Dat is natuurlijk ontzettend jammer want het is een goede school maar feit is dat een categorale Mavo alleen levensvatbaar is met 500 leerlingen. In Zoetermeer is het aanbod van scholen te groot dat daar geen ruimte voor is”, aldus Iedema. “Ik wil me er persoonlijk hard voor maken om te zorgen dat de leerlingen van de Mavo een goede plek krijgen.”

Mevrouw Perez heeft haar twijfels. “Het blijft lastig. De wethouder zegt zijn best te gaan doen maar het is allemaal heel vrijblijvend. Er is geen enkele garantie voor de kinderen. Voor ons blijft de onzekerheid”, aldus mevrouw Perez.

Aanstaande maandag debatteert de gemeenteraad over de kwestie rond de scholen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden