<p>Burgemeester Lokker heeft Zoetermeer in zijn hart gesloten. Foto: PR/Fotoflex</p>

Burgemeester Lokker heeft Zoetermeer in zijn hart gesloten. Foto: PR/Fotoflex

(Foto: FOTOFLEX Nederland - FOTOFLEX.NL)

"Jongeren zijn van cruciaal belang"

Dat Jan Pieter Lokker als waarnemend burgemeester op een rijdende trein moest springen, dat was hij wel gewend. Maar dat hij waarnemer werd in een stad die door een corona lock down compleet tot stilstand was gekomen, was wel andere koek. “Ik heb de stad langzaam zien ontwaken”, aldus Lokker.

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - “Het was een rare tijd”, zegt Lokker die nu afscheid neemt omdat Michel Bezuijen op 1 oktober wordt beëdigd als burgemeester. “Deze periode was drukker dan ooit en ik moest op verschillende schaakborden spelen”, zegt Lokker. “Ambtenaren werkten thuis soms te hard en moest ik afremmen om ze overeind te houden. Het bedrijfsleven had het zwaar. En als voorzitter van het lokale crisisteam moest ik de inwoners duidelijk maken dat ze zich aan de belangrijke maatregelen moesten houden.” Na de eerste coronaboetes, lag voor Lokker het zwaartepunt op waarschuwing. “De inning van de boetes zijn immers omstreden. Ik vind het veel beter om elkaar te overtuigen dat een maatregel moet worden nageleefd. En ik ben echt tevreden over die aanpak”, legt Jan Pieter Lokker uit.

Tijdens de periode van waarnemen kwam er weer meer beweging. “Ik vond dat fijn. Het was bijvoorbeeld heerlijk om weer 100-jarigen en 60-jarige huwelijksparen, weliswaar op afstand, te kunnen ontmoeten”, zegt hij. “Ik ben ook erg blij dat we op een gegeven moment de gemeenteraad weer haar rol konden laten vervullen en dat we weer plannen konden maken voor de toekomst. Zoetermeer heeft in deze tijd zeker niet stil gestaan. Een goed voorbeeld is het dossier Zoetermeer 2040. We hebben in deze periode gekeken hoe de stad er in de toekomst uit moet zien.” Voor de burgemeester zijn jongeren daarin van cruciaal belang. “We moeten investeren in jongeren. Zorgen voor goed onderwijs, woonruimte, werk en recreatie zodat de jongeren de stad niet de rug toekeren. De jongeren zijn ook de trekkers in het klimaatdebat.”

Hoewel het door corona anders was, heeft Lokker absoluut het gevoel dat hij de stad goed heeft leren kennen. “Ik woon in Bodegraven en fiets graag met mijn vrouw. De richting van Zoetermeer gingen we nooit uit. Dat is nu wel anders. Zoetermeer is prachtig. Het is echt de groenste stad en vooral het Westerpark vind ik prachtig. Maar dat geldt overigens ook voor de wijken. Ik dwaal graag door de wijken. Palenstein heeft veel mooie nieuwbouw. Maar ook de andere wijken zijn mooi en ruim opgezet. Het is echt heerlijk dwalen in Zoetermeer”, zegt Lokker. Nu het waarnemerschap erop zit, gaat hij zich bezighouden met het scholen van jonge politici in onder andere Marokko, Libanon, Bosnië en Armenië. “Dat gebeurt online maar als we weer kunnen reizen ga ik er ook heen. Prachtig om jonge democratieën te ondersteunen.” Daarnaast heeft Lokker diverse functies op het gebied van natuur en landschap. Een boodschap heeft hij ook voor de stad. “Wees trots en draag dat uit. Zoetermeer heeft meer dan buitenstaanders misschien denken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden