Met het maken van een selfie werd de tentoonstelling 'Helden tijdens corona in Zoetermeer' officieel geopend.
Met het maken van een selfie werd de tentoonstelling 'Helden tijdens corona in Zoetermeer' officieel geopend. (Foto: Robbert Roos )

'Helden tijdens corona in Zoetermeer'

Wat is nu precies een Stoere Held? Daar heeft iedereen waarschijnlijk wel een eigen beeld bij. Uit de tentoonstelling; 'Stoere Helden tijdens corona in Zoetermeer' blijkt dat iedereen in de stad wel een held kan zijn. Van longarts tot politieagent, van stadstroubadour tot ambulancechauffeur. Deze tentoonstelling, die te zien is bij Museum De Voorde, werd op zondag 20 september officieel geopend door waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker.

Zoetermeer - Museum De Voorde deed enige tijd geleden een oproep op social media om Zoetermeerse Helden tijdens corona voor te dragen. Mensen die tijdens deze periode iets voor anderen betekend hebben. Uit de vele inzendingen werden 12 helden geselecteerd die door Fotograaf Des Vaderlands, Jan Dirk van der Burg, stuk voor stuk gefotografeerd werden voor deze expositie.

Tentoonstelling

Tijdens het welkom gaat museumdirecteur Sabine Huls dieper in op de tentoonstelling. "Als je een kind vraagt; 'wat wil je later worden?' hoor je al snel politieagent of dokter. Je hoort niemand zeggen; ik wil vriendelijk worden. En dat is juist waar deze tentoonstelling over gaat. Vriendelijkheid overstijgt alles. Ik hoop dan ook dat deze tentoonstelling aanzet tot meer vriendelijkheid." Na het welkom was het woord aan waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker. "De titel 'Held' staat voor mannen en vrouwen. Ik ben ongelofelijk trots op het feit dat mensen het lef hebben om naar voren te treden. Jullie staan stuk voor stuk symbool voor al die mensen die Zoetermeer overeind hebben gehouden in deze tijd. Helaas is deze tijd nog niet voorbij en worden de regels aangescherpt", opent hij zijn toespraak. "We roepen allemaal; we moeten verbinding zoeken, maar hoe doe je dat in een tijd waarin we juist afstand moeten nemen van elkaar? De grote uitdaging wordt hoe we dat toch met elkaar kunnen gaan regelen. We waren een geld gedreven wereld. Maar met al dat geld kun je een virus nog niet doden." Verder vooral lovende woorden van onze burgervader. "Het najagen van een samenleving waarin mensen aandacht hebben voor elkaar en betrokken zijn, is de sterkste kracht van een samenleving. Dat wordt dan ook de kracht van dit tijdperk. Ik ga straks weg, maar jullie blijven. Jullie zijn de mensen die Zoetermeer dragen en zorgen dat de stad niet valt", aldus Lokker. Na de toespraken ging het gezelschap naar buiten alwaar burgemeester Lokker met het benoemen van een persoonlijke held, zijn dochter Kathelijne, met met maken van een selfie de tentoonstelling officieel opende.

Kunst

De helden werden gekoppeld aan een kunstenaar. Die liet zich na een gesprek of persoonlijk contact inspireren tot het maken van een persoonlijk kunstwerk. Na afloop van de tentoonstelling mogen de helden dit kunstwerk mee naar huis nemen, mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en Cultuurfonds Zoetermeer.

Robbert Roos

'Verbinding zoeken terwijl we afstand moeten houden'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden