Sebastiaan Smits van Storytellers is maar wat blij dat het festival Historisch Zoetermeer dit jaar toch door kan gaan.
Sebastiaan Smits van Storytellers is maar wat blij dat het festival Historisch Zoetermeer dit jaar toch door kan gaan. (Foto: Robbert Roos)

'Blij dat het festival door kan gaan'

Heel lang was het onzeker of het festival Historisch Zoetermeer wel door zou kunnen gaan. Door aangescherpte regels rondom corona leek het alsof er geen evenementen mogelijk waren. Na de versoepelingen in juli zag het team van Storytellers eindelijk licht aan het einde van de tunnel en werden de plannen gesmeed voor Historisch Festival was corona-proof is. Dat gaat plaatsvinden op zaterdag 26 september op en rond het Dobbe Eiland in het centrum van de stad.

Zoetermeer - Sebastiaan Smits en het team van Storytellers zijn er maar wat trots op dat het toch gelukt is om een nieuwe editie van Historisch Zoetermeer neer te kunnen zetten. "We hebben het geluk dat het een buitenevenement is en dat we op de locatie voldoende ruimte hebben zodat iedereen afstand kan houden", vertelt hij enthousiast. "Er komt een grote historische markt en we hebben hele goede artiesten weten te boeken."

Alternatieve versie

Net zoals bij de vorige edities zal er ook dit jaar weer een grote historische markt zijn. "Veel ondernemers die historische spullen verkopen zagen hun inkomsten dit jaar door het wegvallen van veel evenementen sterk dalen. Omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten hebben we daarom besloten om de markt voor iedereen open te stellen en geen kraamhuur te rekenen." Door deze actie bestaat de markt dit jaar uit maar liefst 50 kramen vol historische artikelen met o.a. kostuums, zwaarden, mede en kruiden." Aan de markt werken ook het Stadsarchief en het Historisch Genootschap Oud Soetermeer mee.

Muziek

Het Dobbe Eiland is dit jaar het decor voor historische muziek. "We zijn ontzettend blij met de artiesten die we hebben weten te boeken", legt Smits uit. "De bekende band Rain Dog, Plunder; een grote piraten-feestband die zeemansliederen brengen en Kelten Zonder Grenzen. Die laatste beginnen onderhand onze 'huisband' te worden", grapt Smits. Ook zal Cathinca sfeervolle en passende muziek spelen op haar harp.De bekende Zoetermeerse organist Ronald de Jong zal een optreden verzorgen in de Oude Kerk en mensen kunnen met een heuse koets een rondrit maken door het historische centrum van de stad. Voor deze twee onderdelen van het festival moet men wel van tevoren online kaarten bestellen. Dat kan via de website www.historischzoetermeer.nl

Veiligheid

Een paar onderdelen heeft Smits door de maatregelen moeten schrappen. "Bij het Riddertoernooi en het kampement was het onmogelijk om voldoende afstand tot elkaar te houden. Daarom hebben we die voor dit jaar geschrapt", legt Smits uit. "Gelukkig kan dat wel bij alle andere onderdelen van het programma." Smits wil dan ook benadrukken dat het Historisch Festival veilig te bezoeken is. "We doen dit met elkaar. Als we ons samen aan de regels en richtlijnen houden wordt Historisch Zoetermeer ook nu weer een grandioos succes."

Robbert Roos

'Blij met de artiesten'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden