Foto: PR
Aangeboden door The Bagstore

Maak je tuin klaar voor de herfst

September is een mooie maand om erop uit te trekken met je weekendtas, maar wat dacht je van lekker tuinieren? Wacht op een zonnige dag en bereid je tuin voor op de koudere periode die in aantocht is. Welke klussen zijn er nu nog te doen? Lees ze hieronder en ga snel aan de slag. 

Moestuin

Ben je de eigenaar van een moestuin dan valt er genoeg te oogsten. Denk aan bloemkool, rode kool, broccoli, pompoen, mais en courgette. Wil je nog wat zaaien? Dat kan, het is nu de tijd van herfstspinazie, veldsla, andijvie, tuinkers en uiteraard boerenkool. Die laatste moet je wel als plantjes kopen, want anders wordt het niks meer. Ben je naast een moestuin in het bezit van fruitbomen? In het najaar is het tijd om te oogsten. Heb je een grote oogst, maak dan appelmoes, appel/perensap of doe de peren in de vriezer. Op die manier hoeft er niets weg en geniet je de hele winter van je oogst. 

Zorg voor bodembedekking

Heb je winterharde struiken in je tuin te staan dan is het belangrijk om voor bodembedekking te zorgen. Wil je langer genieten van je dahlia’s of begonia’s? Verwijder dan regelmatig de dode bloemen. Door dit te doen blijft de plant langer bloeien.  

Tijd om te snoeien

Na de zomer groeien hagen nog amper. Een ideale periode om te snoeien. Het beste kan je dat doen  aan het einde van september. Naast hagen kan je bijvoorbeeld ook lavendel snoeien. Door dit te doen krijgt de plant volgend jaar een mooie vorm. 

Vijver schoonmaken

Heb je een vijver? Verwijder dan het kroos en kijk naar de begroeiing. Haal alles wat teveel is weg. Afgestorven plantendelen moeten sowieso weg. Net zoals rottend blad en slib op de bodem. Verder kan je overwegen om een net over de vijver te spannen die alle bladeren opvangt. Of koop een speciale vijverstofzuiger of slibzuiger om bladeren en slib te verwijderen. 

Inzaaien kan nog steeds

Het gras groeit in september veel minder hard dus maaien hoeft niet vaak meer. Eind oktober is de laatste maaibeurt. Heb je last van kale plekken in het gazon? Inzaaien is in september nog mogelijk, want de bodem is warm genoeg om de zaden tot kieming te laten komen. Let op het weer, als je te maken hebt met een droge periode is het verstandig om de nieuwe ingezaaide stukken te sproeien. 

Bloembollen planten 

Wil je de tuin opvrolijken? Herfstbloeiers zoals bijvoorbeeld verbena of asters doen het nu goed. Eind september is het tijd om de bloembollen in de grond te doen. Erg leuk, want na de winter geniet je dan van sneeuwklokjes, narcissen of tulpen. Doe dit uiterlijk in oktober dan hebben ze nog alle tijd om aan te sterken voordat de winter echt begint. 

Bezoek een tuin 

Vergeet niet om in de herfst een bezoekje te brengen aan een tuin in de regio. Er bloeit nog genoeg in het najaar. Wacht niet te lang meer en pak je schoudertas dames of ted baker tas en geniet van de prachtige kleuren in de herfst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden